A honlap tartalma egészségügyi szakemberek számára készült!

Táplálásterápia elrendelése COVID idején

HTSZ cikkajánló 

GI betegségek táplálásterápiája a háziorvosi gyakorlatban

Ajánló:

A gasztroenterológiai betegségek kórfolyamatának kezelésében – a gyógyszerek alkalmazásán túl – a táplálásterápiának is igen nagy a jelentősége. A táplálásterápia napjainkban nemcsak a táplálkozni nem tudó beteg tápanyagszükségleteinek pótlására szorítkozik, hanem a célzott, szervspecifikus táplálás a csökkent funkciójú szerv működésének helyreállítását is megcélozza.

Az összefoglaló cikk elsősorban a háziorvosi gyakorlat szempontjából nyújt naprakész információt az olvasók számára.

Szerző:

  • Hamvas József dr.
    Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Baleseti Intézet, Gasztroenterológia, Budapest

 

A teljes kiadvány letölthető ITT >

HTSZ különszám: Táplálásterápia a gyakorlatban 

HTSZ: Táplálásterápia a gyakorlatban

A tartalomból:

Hamvas József dr. 
KIEMELT BETEGCSOPORTOK TÁPLÁLÁSTERÁPIÁJA A MINDENNAPI GYAKORLATBAN
TÁPLÁLÁSTERÁPIA A GASZTROINTESZTINÁLIS BETEGSÉGEKBEN

Télessy István dr.
IDŐS, KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEK TÁPLÁLÁSTERÁPIÁJA SORÁN KÖVETENDŐ ELVEK


Tamási Péter dr.
A KÓRHÁZBÓL TÁVOZÓ BETEGEK TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOTA ÉS OTTHONI TÁPLÁLÁSA

Molnár Andrea dr.,  Vonyik Gabriella dr., Székács Béla prof. dr.
TÁPLÁLÁSTERÁPIA SARS-COV-2-INFEKCIÓ ÉS A REHABILITÁCIÓ IDEJÉN

A teljes kiadvány a képre kattintva letölthető!

 

A HTSZ Táplálásterápia a gyakorlatban című különlenyomatban megjelenő cikkek a táplálásterápia fontosságára hívják fel a figyelmet.

A cikkek az aktuális szakmai ajánlások mellett a szerzők saját meglátásaikat és tapasztalataikat is tartalmazzák.

A különlenyomatban szereplő cikkek másodközlések, ezért előfordulhat, hogy a cikkekben aktuálisnak leírt állapotok, közel 1 év elmúltával (2021. április), már megváltoztak, tovább fejlődtek.

 

Molnar A. Vonyik G, Székács B. által megírt „TÁPLÁLÁSTERÁPIA SARS-COV-2-INFEKCIÓ ÉS A REHABILITÁCIÓ IDEJÉN összefoglaló referátum az Idősgyógyászat folyóiratban jelent meg először, 2020 júliusában (2020;5(1):12-17.).

A HTSZ Táplálásterápia a gyakorlatban című különlenyomatban a megjelenés másodközlésnek minősül, ezért a cikkben az az állítás, hogy a „vakcinák klinikai vizsgálata több hónapot is igénybe vehet”, már csak részben igaz, mivel azóta már lezárultak vizsgálatok és forgalomba kerültek vakcinák, de még jelenleg is vannak vakcinák klinikai kipróbálás alatt.

Ön felismeri a malnutríció jeleit? 

Mikor gondoljon alultápláltságra és hogyan segít az adott esetben a táplálásterápia?

Táplálkozási nehézségi zavarok esetén

Iható – speciális, gyógyászati célra szánt – élelmiszerekkel már kis volumenben is magas energia- és tápanyagbevitel érhető el. 1,2,4,7

Időskori elesettség esetén

Magas tápanyagdenzitású – speciális, gyógyászati célra szánt – élelmiszerekkel az erőnlét megőrizhető illetve javítható. 1,5,6,7

Onkológiai betegeknél

Megfelelő fehérjebevitellel és az izomtömegvesztés mérséklésével javítható az antitumor kezelésekkel szembeni tolerancia. 8,9

Műtét előtti és utáni állapotokban

Sebgyógyuláshoz szükséges tápanyagok biztosításával gyorsabb felépülés, és kevesebb komplikáció várható. 1,10,11

Kórházi tartózkodás során

A kóros tápláltsági állapotok időben történő kezelésével a kórházban töltött napok száma lerövidíthető. 1,8

COPD esetén

A zsírmentes testtömeg növelése hozzájárulhat a légzéskapacitás javulásához. 1,2,3

Idős, krónikus betegségben szenvedő betegek táplálásterápiája során követendő elvek

Ajánló:
A cikk a krónikus betegségekben szenvedő, idős páciensek táplálásterápiájának problémaköréről ad részletes ismertetést és egyben gyakorlati útmutatót a háziorvosok számára.

Részletesen bemutatja a táplálásterápia alapelveit, indikációit, a táplálás lehetséges módjait, valamint az adagolási javaslatokra is kitér.

Szerző:

  • Télessy István dr.
    Pécsi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Gyógyszerészeti Intézet, Pécs
    MedBioFit Bt., Gödöllő

A teljes kiadvány letölthető ITT >

Kórházból távozó beteg otthoni táplálásterápiája

Ajánló:

A kórházból otthonukba bocsátott betegek tápláltsági állapot változásának követése, és az otthoni táplálás biztosítása fontos lenne a betegségek kimenetele szempontjából.

Sajnos a kórházi zárójelentésben nem mindig térnek ki az orvosok a tápláltsági állapotra, és az otthoni körülmények között is folytatást igénylő táplálásterápia részleteire.

Magyarországon szükség lenne mind a graduális, mind a posztgraduális orvosképzésben a táplálás megfelelő oktatására.

Szerző:

  • Tamási Péter dr.
    Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály, Péterfy Kórház Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Budapest

 

A teljes kiadvány letölthető ITT >

Táplálásterápia SARS-COV-2 infekció és a rehabilitáció idején

Ajánló:
A SARS-CoV-2 okozta vírusfertőzés szempontjából malnutríciós betegeknél rosszabb kime­netelre, hosszabb rehabilitációra és magasabb mortalitásra lehet számí­tani. A táplálásterápia nem csak az akut szakban, hanem a rehabilitáció időszakában is nagyon fontos. Mivel a malnutríciós betegek nagy százalékát a saját otthonukban élők teszik ki, a háziorvosok szerepe különösen fontos a malnutríció felismerése és időben történő kezelése szempontjából.

A cikk részletesen bemutatja a táplálásterápiás igényeket és az intervenciós lehetőségeket.

Szerzők:

  • Molnár Andrea dr. Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság, Táplálásterápiás Szekció, Budapest
  • Vonyik Gabriella dr. Szt. Imre Egyetemi Oktatókórház, Pszichiátriai Osztály/Geriátriai és Gerontopszichiátriai Rehabilitációs Osztály, Budapest
  • Székács Béla prof. dr. Szt. Imre Egyetemi Oktatókórház, Pszichiátriai Osztály/Geriátriai és Gerontopszichiátriai Rehabilitációs Osztály, Budapest – Semmelweis Egyetem ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika, Geriátriai Tanszéki Csoport, Budapest

 

A teljes kiadvány letölthető ITT >

Gyakori kérdések

Mikor a leghatékonyabb a táplálásterápia?

A táplálásterápia akkor a leghatékonyabb, ha a beteg valóban elfogyasztja a napi terápiás dózist.

Nutridrink Max – Csökkentett napi volumen a könnyebb elfogyaszthatóságért 16,17

A táplálásterápia akkor a leghatékonyabb, ha a beteg valóban elfogyasztja a napi terápiás dózist.
A Nutridrink Max napi adagja kiegészítő táplálás esetén napi 1 palack (300 ml).

*A NEAK gyógyszerforgalmi adatai alapján, azt feltételezve, hogy a kiváltott mennyiséget elfogyasztja a beteg. 2 év adatai alapján (2016.11-2018.10.).

Hogyan növelhető szignifikánsan a napi energia- és fehérjebevitel?

A Nutridrink Max fogyasztásával
szignifikánsan növelhető a napi energia- és fehérjebevitel:

 

* NEAK statisztika alapján

Mikor javasolt a táplálásterápia megkezdése betegénél? - LETÖLTHETŐ PDF
Mi a malnutríció szűrésének 3 egyszerű lépése? - LETÖLTHETŐ PDF

Malnutríció rizikószűrése 3 kérdéssel

Az ESPEN legújabb ajánlásai - LETÖLTHETŐ PDF

A legújabb ESPEN ajánlások szerint

Maradt kérdése?

Nutricia tanácsadás:
06-80-223-223

A Nutridrink Max a betegek közreműködésével kifejlesztett közkedvelt ízekben érhető el:

Nutridrink Max

  • magas energiatartalom
  • tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű speciális élelmiszer
  • elérhető ízek: csokoládé, eper, mokka, vanília

A kis napi volumen támogatja a betegcompliance-t, ezáltal a táplálásterápia sikerességét! 1,2

A Nutridrink Maxot háziorvos saját hatáskörben is felírhatja (szakorvosi javaslat nélkül) 55%-os támogatással!

Kérdés esetén kérjük keressen bennünket a Nutricia tanácsadó vonalán: 06-80-223-223

További termékek

TÁPLÁLÁSTERÁPIA GLÜKÓZ METABOLIZMUS ZAVARA ESETÉN

Fortimel DiaCare

  • magas fehérje- és energiatartalom
  • glükóz metabolizmus zavarának fennállásakor is fogyasztható
  • elérhető ízek: eper, vanília

Bővebben a termékről >

 

KRÓNIKUS SEBEK GYÓGYULÁSÁNAK TÁMOGATÁSA TÁPLÁLÁSTERÁPIÁVAL

Cubitan

  • magas fehérje- és energiatartalom
  • glükóz metabolizmus zavarának fennállásakor is fogyasztható
  • elérhető ízek: eper, vanília

Bővebben a termékről >

 

Töltse le a Nutricia Termékválasztó applikációt, hogy mindig naprakész termékinformációval rendelkezzen, akár offline üzemmódban is! Letöltés itt:

   

A Nutridrink Max termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Nutridrink Max termékoldal 
A Nutricia Nutridrink termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Nutricia Nutridrink termékoldal 
A Fortimel Diacare termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Fortimel Diacare termékoldal 
A Cubitan termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Cubitan termékoldal 

Hivatkozások:

  1. Stratton RJ, Green JC, Elia M, Eds. Disease-Related Malnutrition: An Evidence-Based Approach To Treatment. Southampton: CABI Publishing, 2003.
  2. Joan G, Ed. Manual of Dietetic Practice. 5th ed. West Sussex: Wiley Blackwell, 2014.
  3. Sobotka L, Ed. ESPEN Book – Basics in Clinical Nutrition. 4th ed. Prague: Publishing House Galén, 2011.
  4. Télessy I. Táplálásterápia. Táplálkozás-élettantól a farmakonutrícióig. Budapest: Medicina, 2017.
  5. Volkert D, Berner YN, Berry E, et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics. Clin Nutr. 2006;25(2):330-60.
  6. Deutz NE, Bauer JM, Barazzoni R, et al. Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. 2014;33(6):929-36.
  7. Stange I, Bartram M, Liao Y, et al. Effects of a low-volume, nutrient- and energy-dense oral nutritional supplement on nutritional and functional status: a randomized, controlled trial in nursing home residents. J Am Med Dir Assoc. 2013;14(8):628.e1-8.
  8. Thibault R, Genton L, Pichard C. Body composition: why, when and for who? Clin Nutr. 2012: 31(4):435-447.
  9. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et. al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017: 36(1): 11-48.
  10. Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017: 36(3):623-650.
  11. Neyens J, Cereda E, Rozsos I, et al. Effects of an Arginine-Enriched Oral Nutritional Supplement on the Healing of Chronic Wounds in Non-Malnourished Patients; A Multicenter Case Series from the Netherlands and Hungary. J Gerontol Geriatr Res 2017:6(2):420.
  12. Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, et al. Diagnostic criteria for malnutrition – An ESPEN Consensus Statement. Clin Nutr. 2015;34(3):335‐340.
  13. Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019;38(1):1–9.
  14. MUST szűrés [letöltés dátuma: 2020.05.21.]
  15. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a kórházi, az egészségügyi ápolási otthonokban és az otthoni ellátásra szoruló felnőtt betegek tápláltsági állapotának felmérése és a tápláltsági zavarok táplálásterápiával történő kezeléséről [2020.05.21.]
  16. Hubbard GP, Elia M, Holdoway A, Stratton RJ. A systematic review of compliance to oral nutritional supplements. Clin Nutr. 2012 Jun;31(3):293-312.
  17. Lombard K, van Steijn J, Schuur T, et al. Compliance of energy-dense, small volume oral nutritional supplements in the daily clinical practice on a geriatric ward–an observational study. J Nutr Health Aging. 2014;18(7):649-653.
  18. Zhang Z, Pereira SL, Luo M, Matheson EM. Evaluation of Blood Biomarkers Associated with Risk of Malnutrition in Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2017;3;9(8):829.
  19. Ahmed T, Haboubi N. Assessment and management of nutrition in older people and its importance to health. Clin Interv Aging. 2010;9;5:207-216.
  20. Boga B; Samu A. Klinikum és farmakoterápia idős korban. Vox Medica. Veszprém, 2011. pp. 105-138.
  21. MSD orvosi kézikönyv a családban. 2. kiadás. Melania. Veszprém, 2003. pp. 880-890.
Promóciós kód: ONS21PHAGP15ONL  Lezárás dátuma: 2021.02.23.