Táplálkozási kihívások időskorban c. online esemény
2024. október 1-én!
Az Idősek világnapja alkalmából 2024. október 1-én 16:30 – 17:30 között online előadásra és kerekasztal beszélgetésre hívjuk, amelynek témája: Táplálkozási kihívások időskorban
Előadók:
- Dr. Czintner Dóra, idősgyógyász, Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság:
Hogyan hosszabbítsuk meg a minőségben eltöltött életéveket? - Kocsis Edina, dietetikus, Katolikus Szeretetszolgálat:
Mennyi marad a tányéron? Mi legyen a tányéron?
Az alultápláltság ránézésre
nem minden esetben állapítható meg,
ezért a malnutríció rizikószűrés bekerült a háziorvosi praxisközösségek tevékenységi körébe. Minden egyes szűrés elvégzése 4 pontot ért. Az Online MUST kalkulátor segíti az Ön munkáját az alultápláltság kockázatának mielőbbi diagnosztizálásában, és a hatékony táplálásterápia mielőbbi megkezdésében.
Hogyan valósítható meg a hatékony táplálásterápia a beteg otthonában?
Dr. Molnár Andrea előadása, amely a XXIII. Gasztroenterológiai továbbképző tanfolyamon hangzott el, felhívja a figyelmet az energia- és tápanyagdeficitből adódó izomtömegcsökkenés következményeire, valamint a hatékony táplálásterápia feltételeire (korai intervenció, a klinikai táplálás személyre szabása és a beteg-együttműködés támogatása).
MUST animáció
Az alábbi rövid animáció a MUST alultápláltsági rizikószűrés 3 egyszerű lépésen vezet végig minket, amelyeket a lent elérhető online eszközökkel még egyszerűbben elvégezhet!
A MUST szűrés több módon is gyorsan elvégezhető!
ONLINE MUST KALKULÁTOR
Gyors és egyszerű használat, két perc alatt. Az adatok PDF-ben letölthetők vagy e-mailben elküldhetők.
NUTRICIA APPLIKÁCIÓ
A MUST kalkulátor már a Nutricia Applikációban is elérhető, offline üzemmódban is.
NYOMTATHATÓ SZŰRŐLAP
PDF formátumban letölthető és nyomtatható szűrőlap.
Követhető betegdokumentáció.
Hogyan dokumentálhatja az eredményt, amennyiben a MUST szűrést az applikációban végzi?
A malnutríció rizikójának szűrése MUST módszerrel megtörtént.
Eredmény: összes pontszám 2 (magas rizikó) (a 12%-os jelentős testtömegcsökkenés miatt)
Az Online kalkulátor használata esetén a betegadatot nem tartalmazó eredményt PDF formában letöltheti, vagy email címére elküldheti.
Gondoljon a táplálásterápia időbeni megkezdésére!
Táplálkozási nehézségek és zavarok fennállásakor (R6330) akut betegség esetén is
írható a Nutricia Nutridrink, saját hatáskörben*.
Nutricia Nutridrink – Megújult csomagolásban!
A táplálásteárpia akkor a leghatékonyabb, ha a beteg valóban elfogyasztja a napi terápiás dózist.
A Nutridrink napi adagja kiegészítő táplálás esetén napi 2-3 palack (300 ml).
*szakorvosi javaslatra 70%-os támogatásra, háziorvosi hatáskörben 55%-os támogatással
AJÁNLÓ:
Biztonságos szondatáplálás a beteg otthonában
A hozzánk érkező számos kérdés eredményeként, egy új aloldalt indítottunk, ahol minden gyakorlati információt megtalál a szondatáplált beteg biztonságos otthoni ellátásáról. Látogasson el az oldalra >
További szakmai tartalom:
Táplálásterápia a háziorvosi praxisban
Mikor gondoljon alultápláltságra és hogyan segít az adott esetben a táplálásterápia?
Táplálkozási nehézségi zavarok esetén
Iható – speciális, gyógyászati célra szánt – élelmiszerekkel már kis volumenben is magas energia- és tápanyagbevitel érhető el. 1,2,4,7
Időskori elesettség esetén
Magas tápanyagdenzitású – speciális, gyógyászati célra szánt – élelmiszerekkel az erőnlét megőrizhető illetve javítható. 1,5,6,7
Onkológiai betegeknél
Megfelelő fehérjebevitellel és az izomtömegvesztés mérséklésével javítható az antitumor kezelésekkel szembeni tolerancia. 8,9
Műtét előtti és utáni állapotokban
Sebgyógyuláshoz szükséges tápanyagok biztosításával gyorsabb felépülés, és kevesebb komplikáció várható. 1,10,11
Kórházi tartózkodás során
A kóros tápláltsági állapotok időben történő kezelésével a kórházban töltött napok száma lerövidíthető. 1,8
COPD esetén
A zsírmentes testtömeg növelése hozzájárulhat a légzéskapacitás javulásához. 1,2,3
Dr. Csikós Ágnes:
A kóros tápláltság kialakulásának rizikótényezői
Amikor a kóros tápláltsági állapotok (pl. malnutríció, szarkopénia) kialakulásának tényezőit keressük, legtöbbször fizikai okok és testi betegségek után kutatunk, pedig bizonyos pszichés állapotok (pl. gyász, magány) vagy szociális körülmények fennállása (pl. ellátásként, élelmiszer beszerzésének nehézsége) is rizikótényezőként szerepelhet.
Az előadás részletesen bemutatja a leggyakoribb rizikótényezőket, a diagnosztizálás eszközeit/módszereit, és kitér a multidiszciplináris és a multidimenzionális kezelési elvekre.
Előadó: Dr. Csikós Ágnes, PTE ÁOK, Alapellátási Intézet, Hospice- Palliatív Tanszék
Táplálásterápiás intervenció a háziorvosi gyakorlatban
Előadó: Dr. Jancsó Zoltán Ph.D.
Az előadás célja, hogy bemutassa a háziorvos táplálásterápiás lehetőségeit, ennek egyes gyakorlati vonatkozásait és befolyásoló tényezőit. Mit gondol, inkább a szakorvosi javaslatra kezdi meg a táplálásterápiát a háziorvos, vagy inkább saját hatáskörben iniciál tápszeres kezelést? Mely pácienseket szükséges kezelni, miért vannak és milyen eszközök állnak rendelkezésre?
Nézze meg az előadást, mert az előadó a legtöbb táplálásterápiával kapcsolatos gyakorlati kérdésre megadja a választ!
Személyre szabott táplálásterápia
Az alábbi előadás az orvosi kompetenciába tartozó táplálásterápia alapelveit és gyakorlatát mutatja be.
Előadó: Dr. Molnár Andrea Ph.D
az MDOSZ Tudományos Bizottságának tagja és a Nutricia tudományos munkatársa
Tudta, hogy a malnutríciós betegek kb. 90%-a az otthonában tartózkodik?
Amennyiben egy családorvos per os fogyasztható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel (régi nevén tápszerrel) indít táplálásterápiát, és ismeri a kiegyensúlyozott összetételélű, a cukorbetegeknek kifejlesztett termékeket, akár a betegigények kb. 90%-át is le tudja fedni.
Tekintse meg az alábbi rövid előadást a személyre szabott táplálásterápia témakörében.
Táplálásterápia
Tekintse meg Dr. Molnár Andrea, PH.D. előadását: Korszakváltás a táplálásterápia területén Magyarországon 2022-ben
Előadó: Dr. Molnár Andrea Ph.D
az MDOSZ Tudományos Bizottságának tagja és a Nutricia tudományos munkatársa
HTSZ: Táplálásterápia a gyakorlatban
A tartalomból:
Hamvas József dr.
KIEMELT BETEGCSOPORTOK TÁPLÁLÁSTERÁPIÁJA A MINDENNAPI GYAKORLATBAN
TÁPLÁLÁSTERÁPIA A GASZTROINTESZTINÁLIS BETEGSÉGEKBEN
Télessy István dr.
IDŐS, KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEK TÁPLÁLÁSTERÁPIÁJA SORÁN KÖVETENDŐ ELVEK
Tamási Péter dr.
A KÓRHÁZBÓL TÁVOZÓ BETEGEK TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOTA ÉS OTTHONI TÁPLÁLÁSA
Molnár Andrea dr., Vonyik Gabriella dr., Székács Béla prof. dr.
TÁPLÁLÁSTERÁPIA SARS-COV-2-INFEKCIÓ ÉS A REHABILITÁCIÓ IDEJÉN
A teljes kiadvány a képre kattintva letölthető!
A HTSZ Táplálásterápia a gyakorlatban című különlenyomatban megjelenő cikkek a táplálásterápia fontosságára hívják fel a figyelmet...
A cikkek az aktuális szakmai ajánlások mellett a szerzők saját meglátásaikat és tapasztalataikat is tartalmazzák.
A különlenyomatban szereplő cikkek másodközlések, ezért előfordulhat, hogy a cikkekben aktuálisnak leírt állapotok, közel 1 év elmúltával (2021. április), már megváltoztak, tovább fejlődtek.
Molnar A. Vonyik G, Székács B. által megírt „TÁPLÁLÁSTERÁPIA SARS-COV-2-INFEKCIÓ ÉS A REHABILITÁCIÓ IDEJÉN összefoglaló referátum az Idősgyógyászat folyóiratban jelent meg először, 2020 júliusában (2020;5(1):12-17.).
A HTSZ Táplálásterápia a gyakorlatban című különlenyomatban a megjelenés másodközlésnek minősül, ezért a cikkben az az állítás, hogy a „vakcinák klinikai vizsgálata több hónapot is igénybe vehet”, már csak részben igaz, mivel azóta már lezárultak vizsgálatok és forgalomba kerültek vakcinák, de még jelenleg is vannak vakcinák klinikai kipróbálás alatt.
Gyakori kérdések
Mikor a leghatékonyabb a táplálásterápia?
A táplálásterápia akkor a leghatékonyabb, ha a beteg valóban elfogyasztja a napi terápiás dózist.
Nutridrink Max – Csökkentett napi volumen a könnyebb elfogyaszthatóságért 16,17
A táplálásterápia akkor a leghatékonyabb, ha a beteg valóban elfogyasztja a napi terápiás dózist.
A Nutridrink Max napi adagja kiegészítő táplálás esetén napi 1 palack (300 ml).
*A NEAK gyógyszerforgalmi adatai alapján, azt feltételezve, hogy a kiváltott mennyiséget elfogyasztja a beteg. 2 év adatai alapján (2016.11-2018.10.).
Mi a malnutríció szűrésének 3 egyszerű lépése? - LETÖLTHETŐ PDF
Hogyan növelhető szignifikánsan a napi energia- és fehérjebevitel?
A Nutridrink Max fogyasztásával
szignifikánsan növelhető a napi energia- és fehérjebevitel:
* NEAK statisztika alapján
További termékek
TÁPLÁLÁSTERÁPIA GLÜKÓZ METABOLIZMUS ZAVARA ESETÉN
Fortimel DiaCare
- magas fehérje- és energiatartalom
- glükóz metabolizmus zavarának fennállásakor is fogyasztható
- elérhető ízek: eper, vanília
KRÓNIKUS SEBEK GYÓGYULÁSÁNAK TÁMOGATÁSA TÁPLÁLÁSTERÁPIÁVAL
Cubitan
- magas fehérje- és energiatartalom
- glükóz metabolizmus zavarának fennállásakor is fogyasztható
- elérhető ízek: eper, vanília
A Nutridrink Max termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Nutridrink Max termékoldal
A Nutricia Nutridrink termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Nutricia Nutridrink termékoldal
A Fortimel Diacare termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Fortimel Diacare termékoldal
A Cubitan termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) és ára az alábbi linken érhető el: Cubitan termékoldal
Hivatkozások:
- Stratton RJ, Green JC, Elia M, Eds. Disease-Related Malnutrition: An Evidence-Based Approach To Treatment. Southampton: CABI Publishing, 2003.
- Joan G, Ed. Manual of Dietetic Practice. 5th ed. West Sussex: Wiley Blackwell, 2014.
- Sobotka L, Ed. ESPEN Book – Basics in Clinical Nutrition. 4th ed. Prague: Publishing House Galén, 2011.
- Télessy I. Táplálásterápia. Táplálkozás-élettantól a farmakonutrícióig. Budapest: Medicina, 2017.
- Volkert D, Berner YN, Berry E, et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics. Clin Nutr. 2006;25(2):330-60.
- Deutz NE, Bauer JM, Barazzoni R, et al. Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. 2014;33(6):929-36.
- Stange I, Bartram M, Liao Y, et al. Effects of a low-volume, nutrient- and energy-dense oral nutritional supplement on nutritional and functional status: a randomized, controlled trial in nursing home residents. J Am Med Dir Assoc. 2013;14(8):628.e1-8.
- Thibault R, Genton L, Pichard C. Body composition: why, when and for who? Clin Nutr. 2012: 31(4):435-447.
- Arends J, Bachmann P, Baracos V, et. al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017: 36(1): 11-48.
- Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017: 36(3):623-650.
- Neyens J, Cereda E, Rozsos I, et al. Effects of an Arginine-Enriched Oral Nutritional Supplement on the Healing of Chronic Wounds in Non-Malnourished Patients; A Multicenter Case Series from the Netherlands and Hungary. J Gerontol Geriatr Res 2017:6(2):420.
- Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, et al. Diagnostic criteria for malnutrition – An ESPEN Consensus Statement. Clin Nutr. 2015;34(3):335‐340.
- Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019;38(1):1–9.
- MUST szűrés [letöltés dátuma: 2020.05.21.]
- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a kórházi, az egészségügyi ápolási otthonokban és az otthoni ellátásra szoruló felnőtt betegek tápláltsági állapotának felmérése és a tápláltsági zavarok táplálásterápiával történő kezeléséről [2020.05.21.]
- Hubbard GP, Elia M, Holdoway A, Stratton RJ. A systematic review of compliance to oral nutritional supplements. Clin Nutr. 2012 Jun;31(3):293-312.
- Lombard K, van Steijn J, Schuur T, et al. Compliance of energy-dense, small volume oral nutritional supplements in the daily clinical practice on a geriatric ward–an observational study. J Nutr Health Aging. 2014;18(7):649-653.
- Zhang Z, Pereira SL, Luo M, Matheson EM. Evaluation of Blood Biomarkers Associated with Risk of Malnutrition in Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2017;3;9(8):829.
- Ahmed T, Haboubi N. Assessment and management of nutrition in older people and its importance to health. Clin Interv Aging. 2010;9;5:207-216.
- Boga B; Samu A. Klinikum és farmakoterápia idős korban. Vox Medica. Veszprém, 2011. pp. 105-138.
- MSD orvosi kézikönyv a családban. 2. kiadás. Melania. Veszprém, 2003. pp. 880-890.