XXIV. Gasztroenterológiai Továbbképző Tanfolyam
Nutricia szimpózium (2024. február 2.)

Kovács Andrea előadása:
Diszfágia onkológiai betegeknél

ABSTRACT

Az onkológiai betegeknél előforduló dysphagiát időben szükséges diagnosztizálni, a közel 80%-os incidenciája miatt is. A kórházba kerülést követő 4 órán belül a dysphagia szűrést követően, és annak eredménye alapján lehet dönteni a további táplálásterápiás beavatkozásokról és egyéb therápiákról. Az incidencia kifejezetten magas a fej-nyak tumoros betegek esetében, akiknél a táplálási esélyeket és a kimenetelt tovább rontja a dysphagia számos szövődménye, mint például a aspiratios pneumonia, malnutritio, excicosis, decubitus, sarcopenia és az azokkal együttjáró aktivitási és nyelési abilitás csökkenés. A dysphagia szövődményei nagy terhet rónak az onkológiai betegeknél egyébként is magas ellátási költségekre, mint pl. antibiotikum- és ápolási költségek. A fej-nyak tumoros betegeknél a CRT elterjedése, további negatív hatásokkal van a nyelés folyamatára, így esetükben még kiemeltebb, hogy foglalkozzunk a dysphagiával.

Dr. Molnár Andrea előadása:
Onkológiai betegek táplálásterápiája – fókuszban a terápiahűség

ABSTRACT

A táplálásterápia hatékonysága két pilléren alapul, az egyik az elkötelezett orvos tudása, a másik a beteg terápiahűsége.

A táplálásterápia túl azon, hogy egy hatékony intervenciós lehetőség a kóros tápláltsági állapotok kezelésére, ez egy olyan komoly tudomány, amely négy tudományterületből meríti a tudását: a táplálkozástudomány, az orvostudomány, a gyógyszertudomány és az ápolástudomány. A fontosságát hangsúlyozzák azok a kutatások, melyek bizonyítják, hogy onkológiai betegek esetében, amennyiben nem kerül alkalmazásra táplálásterápia a kóros tápláltsági állapotok kezelésre, akkor az alacsony BMI vagy a testtömegvesztés hónapokkal megrövidítheti a betegek életét. Amennyiben megfelelően alkalmazásra kerül, akkor pedig szignifikánsan növelheti a túlélés esélyét.

A klinikai táplálás során a hatékonyság és a terápiahűség növelhető innovatív, onkológiai betegek igényeire kifejlesztett ONS alkalmazásával. Ezen termékek jellemzői: magas energia- és fehérjetartalom a megnövekedett energia- és fehérjeigényének fedezésére, halolaj a szisztémás gyulladás csökkentésére, magas D-vitamin, az alacsony D-vitamin szint pótlására, kis napi volumen a kedvező tolerancia elősegítésére és nem utolsó sorban az onkológiai betegek megváltozott ízlésére kifejlesztett speciális ízek alkalmazása a terápiahűség támogatására.

Dr. Herszényi László előadása:
Gasztroenterológus szerepe az onkológiai betegek ellátásában

ABSTRACT

Az onkológiai betegek táplálásterápiája rendkívül időszerű, mert számos kérdés tisztázandó.A téma jelentősége nincs eléggé a köztudatban; nem egységes a malnutritio validált felmérése; javítani kell az egyes szakmák együttműködését, tisztázandó, hogy kinek az elsődleges feladata a táplálásterápia, végül de nem utolsó sorban, a táplálásterápia finanszírozása nem megfelelő.

Nemzetközi adatok arra utalnak, hogy a gyakorlatban nem, vagy alig történik meg a tápláltsági állapot felmérése, az onkológiai centrumok akár 50%-ában nem validált a felmérés; nincs megfelelő összhang és együttműködés az egyes szakterületek között.

A malnutritio felismerése és kezelése elengedhetetlen, mert a megfelelő tápláltsági állapot egyértelműen befolyásolja az onkológiai betegek életkilátásait, javítja az onkológiai kezelés hatékonyságát. A preoperatív izomtömeg és tápláltsági állapot befolyásolja a postoperatív kimenetelt, a sarcopeniás obesitas a szövődmények kockázati tényezője, a dysbiosis elősegíti a gyulladást, a postoperatív fáradtság, hiányos tápláltság elősegíti fokozza az immobilizációt, amely tovább fokozza az anabolikus folyamatokat. Az un. (kórházi és – otthoni) perioperatív nursing kulcskérdés, a postoperatív ellátásban a nursing mellett a beteg családtagjainak bevonása is fontos tényező.

A szakszerű táplálásterápiában speciális „szupportációs” team-re van szükség, és nélkülözhetetlen a multidiszciplináris (gasztroenterológus sebész onkológus – dietetikus közötti) szoros együttműködés.

Kezdje el időben a daganatos betegek táplálásterápiáját!

A daganatos betegek 10-20%-ánál nem a tumor okozza a páciens közvetlen halálát, hanem a malnutríció konzekvenciája1.

Ezért is létfontosságú a malnutríció és a cachexia rizikószűrése és az időben megkezdett táplálásterápia, valamint a multimodális gondozás1,2.

Referenciák

1. Muscaritoli M, et al.  ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021;40(5):2898-2913.

2. Arends J, et al. Cancer cachexia in adult patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. ESMO Open. 2021;6(3):100092.

Daganatos betegek kóros tápláltsági állapota és a táplálásterápiája

Daganatos betegeknél a kóros tápláltsági állapotok (malnutríció, szarkopénia, szarkopén obezitás, cachexia, stb.) kialakulása kedvezőtlen hatást gyakorolhat a betegség kimenetelére, növelheti a kezelések okozta mellékhatások gyakoriságát, a mortalitást, és ronthatja az életminőséget1-3.

Emiatt a nemzetközi szakmai ajánlások felhívják a figyelmet a daganatos betegséggel összefüggő kóros tápláltsági állapotok rendszeres szűrésének fontosságára, és segítséget nyújtanak a legfrissebb ismeret alapján történő intervenció szakszerű kivitelezéséhez1-3.

Az ESPEN és az ESMO irányelvek részletesen kitérnek az orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápiával (klinikai táplálással) kapcsolatos elvekre, módszerekre, valamint gyakorlatra, és hangsúlyozzák a multimodális teammunka jelentőségét1-3.

Referenciák

1. Cederholm T, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49–64.
https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN-practical-guideline-clinical-nutrition-in-cancer.pdf

2. Muscaritoli M, et al.  ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021;40(5):2898-2913. https://www.clinicalnutritionjournal.com/action/showPdf?pii=S0261-5614%2821%2900079-0

3. Arends J, et al. Cancer cachexia in adult patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. ESMO Open. 2021;6(3):100092. https://www.esmo.org/guidelines/supportive-and-palliative-care/cancer-cachexia-in-adult-patients

A táplálásterápia elrendelése és követése
az onkológiai beteget kezelő szakorvosok közös felelőssége.

A MUST szűrés több módon is gyorsan elvégezhető!

A számolás módszere a Brit Enterális és Parenterális Táplálási Társaság (BAPEN) által kidolgozott, és az ESPEN által is javasolt MUST szűrési módszeren alapul.

ONLINE MUST KALKULÁTOR

Gyors és egyszerű használat! Az adatok PDF-ben letölthetők vagy
e-mailben elküldhetők.

NUTRICIA APPLIKÁCIÓ

A MUST kalkulátor már a Nutricia Applikációban is elérhető, offline üzemmódban is.

NYOMTATHATÓ SZŰRŐLAP

PDF formátumban letölthető és nyomtatható szűrőlap.
Követhető betegdokumentáció.

Daganatos betegek energia- és tápanyagszükséglete

Energiaszükséglet

25-30 kcal/ttkg1,2

Fehérjeszükséglet   /    Cachexia esetén

1,0-1,5 g/ttkg    1,2-2,0 g/ttkg2

Referenciák

1. Muscaritoli M, et al.  ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021;40(5):2898-2913.

2. Arends J, et al. Cancer cachexia in adult patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. ESMO Open. 2021;6(3):100092;

A SZAKMAI AJÁNLÁSOK TÁPLÁLÁSTERÁPIÁT JAVASOLNAK
azon onkológiai betegek számára, akiknél betegséggel
összefüggő malnutríció vagy annak rizikója áll fenn

Referenciák

1. Mardas M, Mądry R, Stelmach-Mardas M. Dietary intake variability in the cycle of cytotoxic chemotherapy. Support Care Cancer. 2016 Jun;24(6):2619-25;

2. Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021;40(5):2898-2913;

3.  Arends J, Strasser F, Gonella S, et al. Cancer cachexia in adult patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. ESMO Open. 2021;6(3):100092

A magas energia- és fehérjetartalmú, speciális gyógyászati célra szánt
élelmiszerekkel folyatott táplálásterápia támogatja a beteget, az egyéni
szükségletnek megfelelő energia- és fehérjebevitel elérésében.2,3

Daganatos betegek táplálásterápiájának módjai

Táplálásterápiát igényel a beteg, amikor fennáll a kóros tápláltsági állapot kialakulásának rizikója, vagy már ki is alakult a kóros tápláltsági állapot (pl. malnutríció, szarkopénia, cachexia)1-4.

Orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápia akkor válik szükségessé, amikor a beteg számára az egyéni szükségletének megfelelő energia- tápanyagbevitelt nem lehet személyre szabott étrenddel biztosítani, és a szükséglet kevesebb mint 50%-át képes elfogyasztani több mint 1 héten keresztül, vagy 50-75%-át több mint 2 héten keresztül1-2. Amikor per os módon nem biztosítható az energia- és tápanyagszükséglet, szondatáplálással vagy úgy sem, akkor parenterális táplálással, vagy ezek kombinációjával szükséges a szükségletet biztosítani1-2.

A táplálásterápia módját befolyásolhatja a túlélés valószínűsége3-4.

 • Ha több mint 3-6 hónap a várható túlélés, akkor rendszeres malnutríció és cachexia rizikószűrés javasolt, és szükség esetén a táplálásterápia mielőbbi megkezdése indokolt.
 • Ha a várható túlélés 3-6 hónap, a táplálásterápia során az invazivitás csökkentése javasolt, preferált a diétás tanácsadás és a per os fogyasztható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek alkalmazása.
 • Amennyiben a túlélés kevesebb mint 3-6 hét, a táplálásterápia során a cél, a beteg komfortjának biztosítása, és az evéssel összefüggő distressz vagy szomjúság enyhítése.

A táplálásterápia lehetséges módjai:

 1. Magas energia- és fehérjetartalmú étrend1,2
 2. Orvosi felügyeletet igénylő klinikai táplálás1,2
  • per os fogyasztható speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerrel
  • szondatáplálással
  • parenterális táplálással
 3. A fentiek kombinált alkalmazása1,2
Referenciák

1. Cederholm T, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49–64.

2. Muscaritoli M, et al.  ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021;40(5):2898-2913.

3. Arends J, et al. Cancer cachexia in adult patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. ESMO Open. 2021;6(3):100092;

4. KLINIKAI GYAKORLATI IRÁNYELVEK. A felnőtt betegek daganatos cachexiája: az ESMO klinikai gyakorlati irányelvei. Klinikai Onkológia (különszám). 2021;8(1):1-23.

A felnőtt betegek daganatos cachexiája című ESMO klinikai gyakorlati irányelv  

Angolul egy rövid diszkusszió is megtekinthető az ajánlásról, ahol az első szerző (Dr. Jann Arends) és az Onkológiai Intézet Orvos igazgatója (Dr. Lövey József) beszélget a szakmai ajánlás újszerűségéről, kiemeli a főbb megállapításokat és gyakorlati segítséget nyújt az implementációhoz.

A diszkusszió rövid összefoglalója magyarul is elolvasható.2, 3

Teljes terjedelmében magyarul is elérhető az ajánlás a Klinikai Onkológiai folyóiratban, illetve az MKOT (Magyar Klinikai Onkológiai Társaság) honlapján, ahonnan PDF formátumban is letölthető (OLO regisztráltak számára).
A 20 oldalas kiadvány 6 ábrával és 3 táblázattal teszi könnyűvé az értelmezhetőséget.1

Referenciák

1. KLINIKAI GYAKORLATI IRÁNYELVEK. A felnőtt betegek daganatos cachexiája: az ESMO klinikai gyakorlati irányelvei. Klinikai Onkológia (különszám). 2021;8(1):1-23. https://mkot.hu/daganatos-cachexia-ellatasa-letolthetok-magyarul-az-esmo-iranyelvei/

2. http://onkologia.olo.hu/cikkek/uj-iranyelvet-tett-kozze-az-esmo-a-cachexiarol

3, Jávorkúti Á. Új európai iránymutatás az onkológiai cachexia kezelésében. Onkológia & Hematológia. 2022;1(12):51-52.

Kapcsolódó termékeink

Nutridrink Max

Napi adag 1 palack (300 ml), amely elosztandó 3 részre a nap során

 • Energia: 720 kcal (2,4 kcal/ml), Fehérje: 29 g
 • Betegséghez kapcsolódó malnutrició diétás ellátására
 • Tápanyagtartalom szempontjábol teljes értékű speciális élelmiszer
 • Kizárólagos táplálás esetén a napi adag 2-3 palack (6-9 részre elosztva)
 • Tovább  a termékoldalra >

Fortimel Diacare

Magas fehérjeszükséglet és szénhidrát anyagcserezavar esetén

 • Glükóz anyagcserezavarban szenvedő betegek betegséghez kapcsolódó
  malnutríciójának diétás ellátására
 • Fennálló diabetes mellitus, illetve a daganatellenes vagy szupportív kezelések mellékhatásaként fellépő szénhidrát anyagcserezavar esetén
 • Fehérje: 20 g/palack (26 EN%)
 • Tovább  a termékoldalra >

Operáció előtt: preOp

Folyadék- és szénhidráttöltéssel a műtét utáni inzulinrezisztencia
és metabolikus stressz megelőzéséért

 • Elektív műtétet igénylő sebészeti betegek operáció előtti diétás ellátására.
 • citrom ízű, 0,5 kcal/ml energiatartalmú, szénsavmentes
 • izo-ozmoláris, tiszta szénhidrát alapú ital
 • Tovább  a termékoldalra >

Nutricia szolgáltatásai a táplálásterápia támogatására

Nutricia Otthonápoló Szolgálat

Az ÁNTSZ engedéllyel és ISO minősítéssel rendelkező térítésmentes Nutricia Otthonápoló Szolgálat szakmailag megbízható segítséget nyújt az otthoni szondatáplálás során.

Flocare portfólió

A Flocare® termékcsalád innovatív orvostechnikai eszközöket kínál enterális tápláláshoz, amely a betegbiztonságot szem előtt tartva, lehetővé teszi a szondatáplálás könnyű és kényelmes alkalmazását. 

Nutricia Termékválasztó applikáció

Töltse le az applikációt, hogy mindig naprakész termékinformációval rendelkezzen, akár offline üzemmódban is! Letöltés itt:

   

Nutricia tanácsadás:
06-80-223-223

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

További kérdéseikkel forduljanak bizalommal közvetlenül a Nutricia kapcsolattartójukhoz, vagy írjanak központi irodánk munkatársainak!

 • Hidden
  A fenti űrlapon megadott személyes adatokat a Nutricia Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak szerint kezeljük.
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Nutricia Otthonápoló és Tanácsadó Szolgálat:

munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható

06 80 223 223

E-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Danone Kft.

Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 680.
Központi telefonszám: 06 1 452 7770