Tehéntejfehérje-allergia

Az immunrendszerünk segítségével tudunk védekezni a fertőzések, a vírusok és a baktériumok ellen, melyek megbetegíthetnek bennünket. Ételekkel szemben adott allergiás reakció akkor alakul ki, ha a test immunrendszere nem megfelelően reagál egy adott élelmiszerben található alkotó elem egyikére. A tehéntej-allergia esetén az immunrendszer a tehéntejben található „fehérjék” közül egyre vagy többre ad túlzott válaszreakciót. A tehéntej-allergia csecsemőkorban és korai gyermekkorban a leggyakoribb ételallergia, amely a csecsemők 2-5%-át érinti1. A tünetek változatosak lehetnek (pl. hasmenés, sípoló légzés, ekcéma), és megterhelőek mind a csecsemők, mind családtagjaik számára.

tehéntejfehérje-allergia

A speciális táplálkozás szerepe

A szoptatás biztosítja, hogy a babák a lehető legmegfelelőbb táplálást kapják az egészséges növekedés és fejlődés érdekében. Emellett tudjuk, hogy a szoptatás nagyon fontos szerepet játszik az anya és a gyermek kötődésében. Bár a csecsemők számára a szoptatás a legmegfelelőbb, a fokozottan érzékenyekben előfordulhatnak allergiás reakciók. Ez nem azt jelenti, hogy magára az anyatejre allergiásak lennének, hanem arra a kis mennyiségű tehéntej-fehérjére reagálnak, amelyet az anya az anyatejjel együtt átad a babának. Amennyiben az anya úgy ítéli meg, hogy étrendjéből nem képes kiiktatni a tejtermékeket, az egészségügyi szakember javasolhatja, hogy a babát egy speciális, a tehéntejfehérje allergia diétás ellátására kifejleszett élelmiszerrel táplálják a továbbiakban. A jelenlegi hazai és nemzetközi ajánlások szerint, kétféle speciális élelmiszer javasolható: (eHF), és aminosav-alapú élelmiszerek (AAF). Az extenzíven hidrolizált tejalapú élelmiszerekkel ellentétben az aminosav alapú élelmiszerek tehéntejfehérje-mentes gyártókörnyezetben készülnek, így minimalizálják az allergás reakciók kialakulását2.

tehéntejfehérje-allergia

A jövőre alapozott kutatás

A Nutricia Research Center munkatársai úttörő szerepet töltenek be az táplálék-allergiák kutatásában, erős elkötelezettséggel az allergia megelőzése és kezelése valamint a biztonságos táplálásterápia és a magas színvonalú termékek gyártása mellett.

A Nutricia 40 év kutatja ezt a területet, termék innovációval és annak tudományos bizonyítékaival rendelkezik ezen a területen. Több mint 600 publikációja foglalkozik az immunológia és az allergia területével, melyek különböző nemzetközi tudományos folyóiratokban lettek publikálva. Számos kutatási eszközt használunk: a preklinikai vizsgálatoktól kezdve a hatékonysági illetve a multicentrikus klinikai vizsgálatokig, valamint szorosan együttműködünk mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai szervezetekkel a gyermekek magas szintű ellátása érdekében.

Kapcsolódó termékek

A Neocate termékcsalád

A Neocate termékcsalád tápérték szempontjából teljes értékű, tudományos eredmények bizonyítják, hogy hatásos és jól tolerálható. A Neocate LCP speciális élelmiszer, mely aminosav alapú, tartalmaz hosszú szénláncú telítetlen zsírsavakat, nukleotidok, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket a csecsemő igényeire adaptálva. A Neocate Junior speciális élelmiszer mely aminosav alapú, emelt mennyiségben tartalmaz kálciumot, D-vitamin, vasat és cinket. Energia és fehérje tartalma valamint vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma megfelel az 1 év feletti tehéntejfehérje-allergiás és többszörös táplálékallergiás gyermekek igényeinek. Kiegészítő és kizárólagos táplálásra egyaránt felhasználható.

Minden termék kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer, amelyeket kizárólag orvosi diagnózissal rendelkező betegek használhatnak.

Hivatkozások

1 Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines WAO Journal April 2010.

2 Hypoallergenic infant formulas. Pediatrics American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrition. 2000;106:346–349

Betegtájékoztató honlapjaink

MET18PHAMSPE31HU  Lezárás dátuma: 2018.12.01.  NAPP-0029-2018-12-029