Online STRONGkids kalkulátor

A STRONGkids egy malnutríció rizikóját felmérő, könnyen elkészíthető kérdőív, az eredmény kiszámítása egy egészségügyi személyzetnek átlagosan 3 percbe kerül.

Néhány szó a malnutrícióról

A malnutríció a különböző tápanyagok hiányát jelenti, amely a szervezet működését befolyásolja.

 • A nem megfelelő táplálkozás hiányállapothoz vezethet, mely negatív hatással lehet a testi és a szellemi fejlődésre, a növekedésre, és az izomzat fejlődésére is.
 • Továbbá a malnutríció fokozza a fertőzések iránti hajlamot, megnyújtja a kórházi tartózkodások időtartamát, valamint a műtéti beavatkozások után lassabb a gyermek felépülése is. Növekedik a szövődmények kialakulása.
 • Fontos felhívni a figyelmet, hogy az elhízott gyermek is malnutríciósnak tekinthető, az elhízás szintén negatívan hat az gyermek egészségére. Ennek védelmében is fontos a rizikó megállapítása.

A malnutríció korai felismerésével és kezelésével megelőzhetőek a fenti szövődmények.

Ebben nagy segítséget nyújthat egy megfelelő, szűrő jellegű kérdőív. Ez a STRONGkids (Screening Tool for Risk on Nutritional status and Growth) kérdőív, melyet egy nemzetközi orvos csoport ajánlásai alapján fejlesztettek ki. Ezzel a pár kérdéssel a malnutríció rizikója könnyen és gyorsan felmérhető.

Fontos figyelmeztetések!

 • A STRONGkids online szűrő kizárólag egészségügyi szakemberek számára készült, kizárólag tájékoztató jellegű.
 • A STRONGkids alkalmazás nem dolgoz fel és nem tárol személyes adatokat.
 • A STRONGkids online szűrő az alultápláltság kockázatának felmérésére szolgál, célja a tájékoztatás. A szűrőmódszer a gyermekek részére lett kifejlesztve, használata az alapellátásban is javasolt.
 • A jelen weboldalon szereplő információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt, a vizsgálatot, a diagnózist és a kezelést. Egészségügyi probléma esetén haladéktalanul forduljon orvosához!

Szakirodalom

Müller K.E, et al. STRONG malnutríció rizikó és a percentilisek közötti összefüggések. STRONG 2.0. Gyermekgyógyászat. 2014;65(1):19-24.

Joosten KF, Hulst JM. Prevalence of malnutrition in pediatric hospital patients. Curr Opin Pediatr 2008;20:590-6.

Hulst JM, Zwart H, Hop WC, Joosten KF. Dutch national survey to test the STRONGkids nutritional risk screening tool in hospitalized children. Clin Nutr 2010;29:106-11.

Kondrup J, Allison SP, Elia M, Vellas B, Plauth M; Educational and Clinical Practice Committee, European Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN). ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clin Nutr. 2003;22:415-21.

Promóciós kód: FG21ALLPAED131ONLHU  Lezárás dátuma: 2021.11.30.

Online STRONGkids kalkulátor

STRONGkids Screening Tool for Risk OR Impaired Nutritional Status and Growth

Malnutríció rizikóját szűrő teszt csecsemők és gyermekek részére, 1 hónapos és 18 éves kor között.


.

Eredmények értékelése

A kapott eredmény PDF formában letölthető és nyomtatható. Az eredményt email-ben is elküldheti saját magának, az adatkezelési tájékoztató elfogadása után.

Malnutríció rizikója és a táplálásterápia szükségessége
Pontszám Rizikó Intervenció és követés
4-5 pont Magas rizikó Táplálásterápiás intervenció: szükséges. Konzultáljon szakorvossal és egy dietetikussal a teljes diagnózis érdekében, és állítsanak fel egy egyéni táplálási tervet és követést. Rendelje el a táplálásterápiát speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer (régi nevén speciális, gyógyászati célra szánt tápszer) felírásával, a további diagnózisig.
1-3 pont Közepes rizikó Táplálásterápiás intervenció: fontolja meg az elrendelést. Szükség esetén: konzultáljon szakorvossal, dietetikussal a teljes diagnózis érdekében. Ellenőrizze a testtömeget hetente kétszer. Értékelje a tápláltsági állapot rizikóját hetente.
0 pont Alacsony rizikó Táplálásterápiás intervenció: nem szükséges. Ellenőrizze a testtömeget rendszeresen. Értékelje a tápláltsági állapot rizikóját hetente.

Kérdése van?

Keresse dietetikus szakértőnket!

Nutricia Otthonápoló és Tanácsadó Szolgálat

Munkanapokon 9-16 óra között, ingyenesen hívható:
06 80 223 223

E-mail:
tanacsadas@nutricia.hu

 

Strongkids tájékoztató és szűrőtömb

a gyermekkori malnutríció rizikójának felméréséhez

Online percentilis követő

Regisztráljon és kövesse a gyermek fejlődését online!

A Nutricia Percentilis kalkulátor koraszülött babák esetében is használható.

Kapcsolódó termékek

NutriniDrink Multi Fibre

 • élelmi rost és magas energiatartalom, teljes értékű tápanyagtartalom
 • betegség kapcsán kialakult alultápláltság esetében, 1 éves kor felett

Nutrini Creamy Fruit MF

 • rosttartalom, magas energiatartalom
 • betegség kapcsán kialakult alultápláltság esetén, 1 éves kor felett

Nutrini Energy Multi Fibre

 • speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer
 • betegséghez kapcsolódó malnutríció diétás ellátására