KetoCal 2,5:1 LQ

KetoCal portfólió

Letölthető anyagok

Ketogén konszenzus

Webinárok

A ketogén terápia

Gyors és hatékony
rohamszámcsökkenés

A ketogén-terápia egy speciálisan módosított étrend, melyet az epilepszia kezelésére fejlesztettek ki. Magas zsír, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből áll.

Az epilepszia kezelése során gyakran felmerül a ketogén diéta lehetősége, főleg azon betegek körében, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre.

A ketogén diéta lényege

A ketogén diéta egy magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amit olyan epilepsziás betegek esetében alkalmaznak, akik nem reagálnak az epilepszia kezelésének gyógyszeres módjára. A diétát úgy alakították ki, hogy utánozza az éhezés állapotát, amely során a szervezetünk az előnyben részesített energiaforrás, a szénhidrát hiányában a testzsírt égeti energiaforrásként.

Az epilepszia kezelése

Régóta köztudott, hogy van, akinél a böjtölés segíthet csökkenteni a rohamok gyakoriságát. Valójában az éhezést a rohamok kezelésének elősegítésére már legalább i.e. 500 óta alkalmazták1. Habár a böjtölés segíthet a rohamok gyakoriságának kontrollálásában, hosszú távon nem alkalmazható az epilepszia kezelésére, mivel a szervezet zsírtartalékai végül elfogynak, így éhezés alakul ki. (Figyelem! A böjtölést soha ne alkalmazzuk, hacsak azt orvos el nem rendeli.)

Az olyan epilepsziás betegeknek, akiknél az antiepileptikumok hatástalanok, körülbelül 30%-ának adhat reményt a ketogén étrend2. Jelentős mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre – többek között retrospektív és randomizált kontrollált vizsgálatokból – arra, hogy a ketogén étrend a gyermekek körülbelül felénél legalább kis mértékű javulást idéz elő az epilepsziás rohamok előfordulásában.

Az epilepszia esetén a ketogén diéta ma már elérhető az Egyesült Államokban csaknem minden vezető gyermekepilepszia központban, valamint egészségügyi központokban világszerte. Magyarországon hat Gyermekneurológiai Központ jogosult az epilepszia kezelésére, a terápia rezisztens epilepsziás gyermekek ketogén diétájának segítésére és megvalósítására.

 


1 Wheless JW. History of the ketogenic diet. Epilepsia. 2008 Nov;49 Suppl 8:3-5.
2 Brodie MJ. Diagnosing and predicting refractory epilepsy. Acta Neurol Scand Suppl 2005;181:36-9.

A ketogén diéta olyan epilepsziás betegeknél alkalmazható, akik nem reagálnak az epilepszia gyógyszeres kezelésre. A diéta során a szervezet minden energiát és fehérjét megkap, de minimalizáljuk a szénhidrát bevitelt, ami a rohamok csökkenéséhez vezet. Ilyenkor a szervezetünk az energianyerésre a zsírokat használja fel, utánozva az éhezés állapotát. Bár az éhezéssel ellentétben a diétát akár évekig is tolerálja a szervezet.

Régóta köztudott, hogy van, akinél a böjtölés segíthet csökkenteni a rohamok gyakoriságát. Valójában az éhezést a rohamok kezelésének elősegítésére már legalább i.e. 500 óta alkalmazták1.

Epilepszia és ketogén diéta – az első eredmények

1921-ben Dr. R. M. Wilder, a minnesotai Mayo Klinika orvosa feltételezte, hogy a koplalásnak megfelelő anyagcsere-állapot hosszabb távon is fenntartható egy úgynevezett „ketogén étrenddel”, amely az éhezést utánozza az étrend szénhidráttartalmának minimalizálásával és nagy mennyiségű zsírbevitel biztosításával2. A testzsír energiaforrásként való égetése helyett a szervezet az étrenddel bevitt zsírokat használja üzemanyagként, és tartósan a „ketózis”-nak nevezett állapotban marad, amíg az étrendet szigorúan betartjuk. 1925-ben Dr. M. G. Peterman, szintén a Mayo Klinikáról, publikált egy tanulmányt a Journal of the American Medical Association (az Amerikai Orvosok Egyesületének folyóirata) c. lapban, amelyben kimutatta, hogy a ketogén étrendet folytató epilepsziás betegek több mint 50%-ánál szignifikánsan javult a rohamok előfordulása3. A ketogén étrendet széles körben alkalmazták az epilepsziában az 1920-as és 1930-as években. Az 1930-as évek végén, az epilepszia elleni gyógyszerek egy új csoportjának bevezetése után a ketogén diéta népszerűsége csökkent, és az epilepszia kutatás hangsúlya az epilepszia elleni gyógyszeres kezelések felé tolódott.

A ketogén diéta alkalmazása egészen 1994-ig csökkenő tendenciát mutatott, amikor a Dateline NBC c. műsor egy epizódjában bemutatták Charlie Abrahams, egy hollywoodi filmrendező, Jim Abrahams fiának történetét. Charlie-nál olyan epilepszia alakult ki, amely nem reagált az epilepszia elleni gyógyszerekre. Jim hallott a ketogén diétáról, amely akkor még mindig elérhető volt a baltimore-i John Hopkins Egyetemen, Marylandben. Az Abrahams család keresztülutazta az országot, hogy Charlie elkezdhesse a diétát a John Hopkinsban. Charlie rohamai hamarosan megszűntek, és a szülei elindították a Charlie Alapítványt, hogy felhívják a figyelmet a ketogén étrendre, mint egy lehetőségre a terápiarezisztens epilepszia esetén. 1997-ben Abrahams Meryl Streep főszereplésével megrendezte a Sohasem ártok c. filmet (eredeti cím: Do Not Harm), amely egy olyan fiúról szól, akinél terápia rezisztens epilepszia alakul ki és a ketogén étrend hatékony eredményeket mutat.

A ketogén diéta az 1990-es évektől kezdve ismét egyre jobban a figyelem központjába került, megnövekedett a szakmai, klinikai érdeklődés és a közérdeklődés is.

Napjainkban a ketogén étrenddel kapcsolatos kutatások korábban soha nem tapasztalt mennyiségben kerülnek publikálásra4.

A ketogén terápia hatása

Az elfogyasztott zsiradék úgy alakul át a szervezetben, hogy a belőlük felszabaduló úgynevezett „keton-testek” elősegítik a rohamszámok csökkenését. Ugyanakkor a szervezet működéséhez és a gyermek fejlődéséhez szükséges energiát, fehérjét és különböző tápanyagokat is biztosítja. A terápia bármilyen epilepsziás roham esetén javasolható.

Az utóbbi időben megsokasodott azon tudományos cikkek száma (évente 30-50 új cikk jelenik meg nemzetközi szakirodalmakban), melyek a ketogén-terápiával, annak hatékonyságával és eredményességével foglalkoznak.

A cikkek alátámasztják, hogy a terápiára való reagálás aránya egyenértékű a gyógyszeres terápiával. Bizonyítottan csökkenti a rohamok számát, valamint azok erősségét is. Ugyancsak bizonyított és minden irodalom hangsúlyozza, hogy a ketogén-diéta mellett nem alakulnak ki a figyelmet és koncentrációt negatívan befolyásoló mellékhatások, melyek a gyógyszerek nagy része mellett megfigyelhetőek.

Ezek a tanulmányok összefoglaló és összehasonlító vizsgálatokból állnak, mivel már számos országban létrejöttek olyan epilepszia központok, melyek a ketogén-terápiát alkalmazzák. Magyarországon jelenleg hat ilyen központ működik.

Sok cikkben olvasható, hogy utánozza az éhezést, bár ez csak részben igaz. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti, hogy az energianyerésre a zsírokat használja, amelyből jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet ún. ketotikus állapotba kerül. Nem éhezik viszont a szervezet abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával megfelelő energia bevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak pár napig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.

 


1 Wheless JW. History of the ketogenic diet. Epilepsia. 2008 Nov;49 Suppl 8:3-5.

2 Turner Z & Kossoff EH. The Ketogenic and Atkins Diets: Recipes for Seizure Control. Practical Gastroenterology. 2006 Jun : 53-64.

3 Peterman MG. The ketogenic diet in epilepsy. JAMA 1925;84(26):1979-1983

4 Morandi G, et al. A bibliometric study of scientific literature on the dietary therapies for epilepsy in Scopus. Nutritional Neurosciences. 2014 Mar 17

5 Brodie MJ. Diagnosing and predicting refractory epilepsy. Acta Neurol Scand Suppl 2005;181:36-9.

Ismerje meg a Nutricia Online Ketogén Étrendtervezőt!

A Nutricia által létrehozott applikációval segítjük betegeit, hogy a ketogén-diétát minél hatékonyabban és pontosabban tudják betartani. Az alábbi videósorozat bemutatja a Nutrica Online Ketogén Étrendtervező felületét, fő funkcióit, és azok használatát a gyakorlatban.

Tovább az Étrendtervező oldalra >>

előszóA gyermekkori epilepszia szerencsére jól kezelhető kórkép, hiszen a betegek mintegy 75%-át véglegesen meg tudjuk gyógyítani és további 10%-uk ugyan élete végéig gyógyszerszedésre kényszerül, de rohamai nincsenek, vagy nagyon ritkák.

Tehát a mai gyógyszerek csak a betegek kisebb részében hatástalanok. Ezek a gyermekek azonban nagy kihívást jelentenek az orvosnak, és szinte elviselhetetlen megpróbáltatást a családnak. Az orvostudomány azonban óriási léptekkel fejlődik.

A ketogén-terápiát már közel 50 országban használják az orvosok, számos helyen – így hazánkban is – az egészségügyi biztosítás támogatásával. Hazánkban az utóbbi években terjedt el az eljárás.

Magam több mint 20 beteggel szereztem tapasztalatot. A nemzetközi közlések alapján nem várhattam, hogy mindenkinél rohammentességet érünk el, jelentős rohamszám csökkenést és a mentális teljesítmény javulását azonban igen.

Részletesen kikérdeztem a szülőket, és a következőkre hívnám fel azoknak a figyelmét, aki a terápia megkezdése előtt állnak:

Szülői félelmek a terápia megkezdése előtt Orvosi tapasztalat
„Nem ette a gyerek” Nem volt a szülő elég találékony, hogy a receptek közül kiválassza azt, amit a gyerek szeret. Persze tudom és megértem, hogy a sérült gyerekek átszoktatása egy új étrendre nem könnyű, de többször volt módom kóstolni a ketogén recepteket, ízletesek és változatosak, valamelyik csak ízlik a kicsinek is.
„Hányt, aluszékony volt” Hiányzott a hit és a kellő kitartás, hiszen a bevezetés elején ezek gyakori tünetek, amik többnyire néhány hét után megszűnnek.
„Nem volt szívem megfosztani mindentől, amit szeret.” Ál-szeretet, ami árt a gyermeknek. Hangsúlyozni kell, hogy ha időnként megsajnáljuk a gyereket, és a lopva adott édességgel megszakítjuk a ketózist, az olyan, mintha a gyógyszerét adnánk rendszertelenül, és ez tudvalévőleg rohamokat provokál.
„Nem használt semmit” 2-3 hét alatt többnyire nem lehet lemérni a hatást, és sokan már ekkor feladják.

Egyik betegem, Cintike anyukája mondta:

„Az első hónap maga volt a pokol, de azóta, hogy rohammentes, ez a mennyország!”

A szakirodalom szerint csak 3 hónapos, következetesen végrehajtott diéta után jogos azt a következtetést levonni, hogy hatástalan. Az eddigi felmérések szerint a hosszabb alkalmazás alatt az eredmények tovább javulnak. Együtt érzek a szülőkkel, a diéta kivitele sok nehézséggel jár, de a szülőnek is érteni kell, hogy hite, kitartása, kreativitása, munkája nélkül nem várhat javulást gyermeke állapotában.

Az előbbiekből kiderül, hogy az eredményes diéta egyik feltétele az abban hívő, kitartó és a nehézségeket leküzdő anya, aki tisztában van az előírásokkal és betartja őket.

A másik a lelkes és kreatív diétás szakember. Csodát természetesen ne várjunk. Bár szerencsés esetben rohammentességet is elérhetünk, örüljünk a rohamszám csökkenésnek vagy az enyhébb lezajlásnak is. A szülők arról is beszámolnak, hogy a diéta alatt a gyermek a rohamoktól függetlenül is élénkebbé, figyelmesebbé, taníthatóbbá válik.

 

És mi az orvos feladata?

Természetesen nem hagyhatja ki a gyógyszeres próbálkozást, mert mindig vannak újabb szerek, és előfordulhat, hogy az eddig nem reagáló gyermekre is hatnak. Azonban, ha rövid idő alatt nincs javulás, nem hagyhatja ki a diétás lehetőséget sem. A szülővel már korábban kiépített bizalmat felhasználhatjuk a meggyőzésre. Fontos a jó kapcsolat a diétás szakemberrel, hiszen ezekben az esetekben az együttműködés nélkülözhetetlen.

Végezetül a kis betegeim és szüleik nevében köszönöm azt a példamutató munkát, amit a Nutricia dolgozói végeznek a ketogén diéta minél szélesebb körű elterjesztéséért, és minél zökkenőmentesebb kivitelezéséért. Ennek bizonyítéka az országossá vált és folyamatosan továbbképzett dietetikus hálózat, és bizonyítéka ez a receptgyűjtemény is. Kívánom, kedves szülők, hogy forgassák eredményesen, és részesüljenek abban az örömben, hogy gyermekük állapota javul.

 

György Ilona
A Debreceni Egyetem gyermekideggyógyásza

A CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKKORI EPILEPSZIÁS ROHAMOKAT A LEHETŐ LEGHAMARABB KONTROLL ALATT KELL TARTANI 1

A gyermeki agy közel 80%-a az első 3 életévben fejlődik ki 1-4

A gyermekkori epilepszia incidenciája leggyakoribb az első két életévben. 5

A korai beavatkozás kritikus fontosságú az epilepsziás rohamok hatásának minimalizálása érdekében:

  • MEGELŐZI a hosszú távú kedvezőtlen kognitív hatásokat
  • LEHETŐVÉ TESZI a lehető legjobb fejlődési eredményeke
  • OPTIMALIZÁLJA a gyermekek és szüleik életminőségét*.

Csecsemőkorban csak a rohammentesség védi a pszichomotoros fejlődést. A magasabb rohamterhelés további neurológiai hanyatlást vetít előre6

Éva (5 éves), édesanyjával

A JELENLEG ALKALMAZOTT GYÓGYSZERES TERÁPIÁK NEM MINDIG HATÁSOSAK VAGY MEGFELELŐEK A CSECSEMŐK ÉS GYERMEKEK SZÁMÁRA

A TERÁPIAREZISZTENS EPILEPSZIÁBAN SZENVEDŐ GYERMEKEK TÖBBSÉGÉNÉL ANTIEPILEPTIKUMOKAT ALKALMAZNAK, KORLÁTOZOTT HATÉKONYSÁGUK ELLENÉRE10

NEUROLÓGUSOK ÁLTAL KIDOLGOZOTT NEMZETKÖZI IRÁNYMUTATÁSOK A KETOGÉN DIÉTÁS TERÁPIA  MELLETT ÉRVELNEK, 2-3 GYÓGYSZER SIKERTELENSÉGE UTÁN15

A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a ketogén diéta rendkívül hatékony és jól tolerálható epilepsziás csecsemőknél és gyermekeknél. Ennél a speciális betegcsoportnál a rohammentes állapot gyakran elérhető és fenntartható.15

A gyermekek többsége a ketogén diétás terápia mellett is folytatja a gyógyszeres terápiát – A ketogén diétás terápia és az antiepileptikumok további együttadását partnerségként kell tekinteni16

A KETOGÉN DIÉTÁS TERÁPIA HATÉKONYSÁGA ÉS ELŐNYEI BIZONYÍTOTTAK

A KETOGÉN DIÉTÁS TERÁPIÁNAK KÖSZÖNHETŐEN A GYERMEKEK ÉS HOZZÁTARTOZÓIK JELENTŐS ÉLETMINŐSÉG JAVULÁST TAPASZTALNAK

Hivatkozások

1. UNICEF (2013). The first 1,000 days of life: The brain’swindow of opportunity. Availableat: https://www.unicef-irc.org/article/958-the-first-1000-days-of-life-the- brains-window-of-opportunity.html

2. Gibney M. Somethingtochewon, challengingcontroversies in food and health. University College Dublin Press. 2012.

3. Tierney AL, Nelson CA 3rd. BrainDevelopment and theRole of Experience in theEarly Years. ZeroThree. 2009;30(2):9-13. PMID: 23894221; PMCID: PMC3722610.

4. Greydanus DE, Pratt HD, Patel DR. The FirstThreeYears of Life and theEarlyAdolescent: Influences of Biology and Behavior-ImplicationsforChild Rearing. International Pediatrics. 2004;19:70-82.

5. Eltze CM, Chong WK, Cox T, Whitney A, Cortina-Borja M, Chin RFM, etal. A population-basedstudy of newlydiagnosedepilepsy in infants. Epilepsia. 2013;54:437–45.

6. Payne ET, Zhao XY, Frndova H, McBain K, Sharma R, Hutchison JS, Hahn CD. Seizureburden is independentlyassociatedwithshorttermoutcome in criticallyillchildren. Brain. 2014;137: 1429–38.

7. Kwan P, Arzimanoglou A, Berg AT, etal. Definition of drugresistantepilepsy: consensusproposalbythe ad hoc TaskForce of the ILAE CommissiononTherapeuticStrategies. Epilepsia. 2010;51(6):1069-77.

8. Ruan Y, Chen L, She D, etal. Ketogenicdietforepilepsy: an overview of systematicreview and meta-analysis. Eur J ClinNutr. 2022;76:1234–1244.

9. EpilepsyFoundation (2018). VagusNerveStimulationforSeizures. Availableat: https://www.epilepsy.com/treatment/devices/vagus-nerve-stimulation-therapy

10. Nutricia Global (2018). Quality of life in RefractoryEpilepsy. Availableat: https://www. nutricia.com/specialize/epilepsy/quality-of-life.html

11. Wirrell E, Camfield, C, Camfield P, etal. Prognosticsignificance of failure of theinitialantiepilepticdrug in childrenwithabsenceepilepsy. Epilepsia, 2001;42(6):760-3.

12. Chen Z, Brodie MJ, Liew D, Kwan P. TreatmentOutcomes in PatientsWithNewlyDiagnosedEpilepsyTreatedWithEstablished and New AntiepilepticDrugs: A 30-Year LongitudinalCohortStudy. JAMA Neurol. 2018;75(3):279-286.

13. Ijff DM, Aldenkamp AP. Cognitiveside-effects of antiepilepticdrugs in children. Handbook of ClinicalNeurology. 2013;111:707-18.

14. Akyüz E, Köklü B, Ozenen C, Arulsamy A, Shaikh MF. ElucidatingthePotentialSideEffects of Current Anti-SeizureDrugsforEpilepsy. CurrNeuropharmacol. 2021;19(11):1865-1883.

15. Kossoff E, etal. OptimalClinical Management of ChildrenReceivingDietaryTherapiesforEpilepsy: UpdatedRecommendations of the International KetogenicDietStudy Group. Epilepsia Open. 2018;3(2):175-92.

16. Shah LM, etal. Howoften is antiseizuredrug-free ketogenicdiettherapyachieved? Epilepsy&Behavior. 2019;93:29-31.

17. Lyons L, Schoeler NE, Langan D, Cross JH. Use of ketogenicdiettherapy in infantswithepilepsy: A systematicreview and meta-analysis. Epilepsia. 2020;61:1261–1281.

18. Weijenberg A, van Rijn M, Callenbach PMC, etal. Ketogenicdiet in refractorychildhoodepilepsy: Starting with a liquidformulation in an outpatientsetting. ChildNeurol Open. 2018;5:2329048×18779497.

19. Thompson L, Fecske E, Salim M, etal. Use of theketogenicdiet in theneonatalintensivecare unit-Safety and tolerability. Epilepsia. 2017;58:e36–e39.

20. Hallbook T, Lundgren J, Rosen I. Ketogenicdietsimprovessleepquality in childrenwiththerapy-resistantepilepsy. Epilepsia. 2007 Jan;48(1):59-65.

21. Berkel AA, Ijff DM, Verkuyl JM. Cognitivebenefits of theketogenicdiet in patientswithepilepsy: A systematicoverview. EpilepsyBehav. 2018;87:69-77.

22. Nerurkar LJ, Buttle J, Symonds S, M Zuberi, A. Brunklaus. The ketogenicdiet in drug- resistantepilepsy of earlychildhood (<3 years): Indications, tolerability and outcomes. DevelopmentalMedicine and ChildNeurology 2019:61:45.

23. Kossoff H, etal. Benefits of an all-liquidketogenicdiet. Epilepsia. 2004;45(9):1163.

24. Coppola G, Verrotti A, Ammendola E, etal. Ketogenicdietforthetreatment of catastrophicepilepticencephalopathies in childhood. European Journal of PaediatricNeurology. 2010;14:229-34.

25. Ashrafi MR, Hosseini SA, Zamani GR, etal. The efficacy of theketogenicdiet in infants and youngchildrenwithrefractoryepilepsiesusing a formula-basedpowder. ActaNeurolBelg. 2017;117:175-82.

A terápia megvalósítása

Hatékony terápia a kognitív funkciók megtartása mellett.

A ketogén diéta megvalósítását a gyakorlatban úgy kell elképzelni, mint egy fordított táplálkozási piramist. Lehet, hogy ez most furcsán hangzik, de a dietetikus segítségével megvalósított étrend hatékony terápiája lesz betegének.

Bevezetés lépései
1. nap: reggeli lecserélése

A többi étkezés továbbra is eredetileg fogyasztott élelmiszerekből álljon. Az ajánlott receptekből kiválasztásra kerül a kedvelt ketogén diétás reggeli. Pl. turmix, szendvicskrém, stb.
Ebben a fázisban a reggeli szokásos mennyiségének kb. a felét fogyassza el a gyermek a választott ketogén terápiás ételből. Megítélésre kerül, hogy azt mennyiben tolerálja (pl. jelentkezik-e az étel elfogyasztásakor hányinger, hányás, ill. hasi panaszok).
Amennyiben megfelelő a tolerancia, úgy a következő nap folytatjuk a diéta bevezetését.

2. nap: reggeli és ebéd lecserélése

Folytatódik a diéta bevezetése. Az ajánlott receptekből kiválasztva, féladagnyi mennyiségben. Az ebéd a ketogén terápiás receptekből szabadon kiválasztott meleg étkezést jelent levessel és második fogással.
A többi étkezés maradjon az eddigi hagyományosan elkészített ételekből kiválasztott menüként.
Amennyiben megfelelő a tolerancia, úgy a következő nap folytatjuk a diéta bevezetését.

3. nap: reggeli, ebéd, tízórai lecserélése

Már teljes adagban ajánljunk a ketogén terápia szerint készült ételekből. A többi étkezés (uzsonna, vacsora) konvencionális, azaz nem ketogén diéta szerint készült.
Amennyiben megfelelő a tolerancia, úgy a következő nap folytatjuk a diéta bevezetését.

4. nap: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, lecserélése

Minden étkezésre teljes adagot ajánljunk. Többi étkezés konvencionális összetételű.
Amennyiben megfelelő a tolerancia, úgy a következő nap folytatjuk a diéta bevezetését.

5. nap: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora lecserélése

Azaz valamennyi étkezés ketogén diétának megfelelő összetételű ételekből áll

A diéta helyességének ellenőrzése

A vizelet teszt csík (ketostix) segítségével kimutatható, hogy elegendő ketontest képződött-e a szervezetben. Ezt legkorábban a 4. naptól érdemes nézni.

Kérjük, kiemelt figyelemmel kövesse az alábbiakat

A teljes napi diéta bevezetése után átmeneti étvágy csökkenés, esetenként átmenetileg étkezés kimaradása jelen lehet.
Amennyiben valamely diétásszintet a beteg nem tolerál, úgy visszatérünk az azt megelőző diétás szintre.

 • A diétát nem kell sürgetni. Az átállás igazodjon a gyermek igényéhez!
 • 5 napnál előbb ne vezessük be a diétát, mert ezt rosszul tolerálja a szervezet.
 • A diétát semmi képen ne kezdjük el, ha a gyermek beteg!
 • A teljes átállás után csökkenhet a gyermek étvágya. Ez megnyilvánulhat az étkezés számának csökkenésében (elég a 3/nap), vagy az elfogyasztott étel mennyiségének csökkenésében.
 • Javasolt az átállás után az ebédet több részletben adni, pl.: leves 12 h, főzelék 14 h.

Bármilyen eddig nem észlelt tünet lép fel, vagy rosszul van a gyermek, esetleg bizonytalan, vagy kérdése merül fel, bátran hívja fel kezelőorvosát, vagy dietetikusát!

Élelmiszerek összetétele és csoportosítása

Minden diéta első lépése a nyersanyag válogatás szokott lenni. Itt meg kell határozni a fogyasztható, a mértékkel fogyasztható és a kerülendő alapanyagok körét.

Ketogén diétában a meghatározás fő szempontja a magas zsírtartalom és az alacsony fehérje- és felszívódó szénhidrát tartalom. Minél több a zsiradék, és kevesebb a másik két tápanyag mennyisége, annál jobban, és annál többször kerülhet az étlapra.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Gyakorlati tanácsok a ketogén terápiához

A gyakorlatban a nyersanyagajánlást úgy kell elképzelni, mint egy fordított táplálkozási piramist.

Állati zsírok, növényi olajok

A piramis alja, a legszélesebb és legtöbbször fogyasztható állati zsírok, növényi olajok, magas zsiradék tartalmú készítmények: tejszín, szalonna, tepertő, velő, olajbogyó, avokádó, majonéz. A zsiradékok közül bármelyik használható, sőt javasolt is többfélét váltogatva alkalmazni, hiszen mindegyiknek más az íze és így változatossá tehető az étkezés.

 • A zsiradékokat érdemes különféle ízesítőanyagokkal átsütni, részben mert finomabbá, részben mert változatosabbá lehet tenni a menüsort. Például a sertészsírt, libazsírt vöröshagymával, fokhagymával, köménymaggal, kevés fűszerpaprikával lehet ízesebbé tenni.
 • Nassolásra is ezt a termékcsoportot lehet javasolni: csíkokra vágott szalonnát, olajbogyót lehet akár étkezések közben is csipegetni. Ez ugyan egy egészséges táplálkozási ajánláshoz szokott fülnek nagyon furcsán hangzik, mégis a valóságban ez a követendő a ketogén diétás kezeléskor.

Magas fehérjetartalmú élelmiszerek

A piramis középső részét a magas fehérjetartalmú élelmiszerek adják.

Nézzük először a húsokat:

 • A húsok közül csak a magas zsírtartamú tarja, oldalas, belsőség, jöhet szóba. Ami még javasolható az a bőr. Például a csirke lehúzott bőréből készült pörkölt, a füstölt csülök kocsonyás bőre, sőt ez akár párizsiasan (liszt, tojás sárga) elkészítve.
 • A halételek magas fehérjetartamúak, így nehezen illeszthetők be a diétába, bár az is igaz, hogy vékony szelet hal, jó zsíros majonéz alapú mártással (Remulad, Tiroli, Gribich, Svéd, Auróra, stb.) leöntve elképzelhető egyszer-egyszer a változatosság miatt.
 • A húskészítmények közül a kolbászok, szalámik esetleg a töltelékes (párizsi, virsli, stb.) áruk jöhetnek szóba, de a fehérjetartalom miatt ezt is számolva kell adni.

Tej, tejtermékek és a tojás:

Ezek felhasználása erősen korlátozott, hiszen magas fehérjetartalmúak. Javasolható a tejszín, Mascarpone sajt, vaj, tojássárgája.

 • A fehérjét egyáltalán nem lehet alkalmazni, mert olyan mennyiségű zsiradékot kéne mellé tenni, ami már ehetetlenné tenné az ételt. A tojás konyhatechnikában betöltött szerepe (kötőanyag, lazítóanyag, díszítőanyag, stb.) is erősen le van korlátozva.

Jól alkalmazható zöldségek:

A zöldségek magas víz- és rosttartalmuknak (uborka, tök, patisszon, karalábé, karfiol, stb.) köszönhetően szerencsére jól alkalmazhatók.

 • A belőlük készített krémlevesek, pürék, sűrített főzelékek, töltött és rakott ételek, megfelelő átalakítással a diéta alapját képezik.
 • Reszelve, nyersen vagy párolva vajjal elkeverve zöldségkrémként is alkalmazhatók, amit paprikába, paradicsomba is bele lehet tölteni, és kisétkezésre lehet adni.

Gyümölcsök mértékkel:

A gyümölcsöknek jól felszívódó gyümölcscukor tartalmuk határt szab az alkalmazhatóságnak. Itt is jellemzően a magas víz- és rosttartalmú (alma, narancs, málna, birs, stb.) vagy jellegzetes ízű alapanyagok kerülnek előtérbe, amelyekből kevés is elegendő (banán).

 • Ezekből gyümölcslevesek, tejszínes-vajas turmixok, tejszínes habok, mártások, vajas pudingok, krémek készíthetők. Önálló étkezésként, mint asztali gyümölcs nem javasolhatók.

Szénhidrátok fogyasztása szinte tilos!

A piramis csúcsán ketogén diétában az összetett, felszívódó szénhidrátban gazdag élelmiszerek állnak: kenyér, péksütemény, tészta, burgonya, rizs, és senki ne feledje a cukrot és a mézet is ide helyezni! Ezek fogyasztása szinte tilos, hiszen kevés mennyiség esetén is felborul a javasolt zsír és fehérje+szénhidrát arány, amit pedig az LCT típusú étrend megkövetel.
Amit ilyenkor szoktunk javasolni szendvics „alátétnek” azaz Abonett, vékony szelet kifli karika bő zsiradékban átsütve. Levesbetétként esetleg pár szál cérnametélt jöhet szóba.

Az egészséges táplálkozásnál megszokott szlogen, hogy az olajban sült burgonya nagyon zsíros, itt nem állja meg a helyét. Itt, még azt is „nyakon kell önteni” olajos-ecetes öntettel, majonézmártással, sőt az a legjobb, ha sülés után a sütő zsiradékban hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre, mert ekkor még több zsiradékot szív magába. Hasonló módon lehet eljárni sült zöldségekkel is, mert akkor kevésbé zsíros mártást kell mellé adni.

Édességek fogyasztása csak a ketogén receptekben megadott, vagy a tanultak alapján önállóan kitalált, de diétába illő süteményekből lehetséges!

Folyadékokról…

A folyadékok tekintetében kizárólag a cukrot (mézet) nem tartalmazók jöhetnek szóba: ásványvíz, light szénsavas italok, mesterséges édesítővel készült teák. Vigyázat, mert a diabetikus, azaz a cukorbetegek számára fogyasztható italoknak (édességeknek) is jelentős cukortartalma lehet.

A fűszerezés fajtáját, módját és mértékét a gyermek életkora szabja meg. Nyugodtan lehet használni friss és szárított fűszernövényeket egyaránt.

Az előírt zsír és fehérje-szénhidrát arány kiszámítása

A tápanyagok a táplálék kémiailag és biológiailag jól meghatározható alkotórészei, amelyek az élő szervezet működésében sokrétű feladatot látnak el. A tápanyagok az élelmiszereink összetevői, mennyiségük és arányuk jellemző az adott élelmiszerre.

Megkülönböztetjük a testépítő fehérjéket, az energiát adó szénhidrátokat és zsírokat, illetőleg a szervezet anyagcseréjének szabályozásában résztvevő vitaminokat és ásványi anyagokat.

A tápanyagokat alapvetően két nagy csoportba lehet sorolni:

 • az energiát adókra: zsírok, szénhidrátok és fehérjék
 • valamint az energiát nem adókra: vitaminok, ásványi anyagok.

A szervezetben az anyagcsere-folyamatok hatására az energiát adó tápanyagok lebomlanak, és eközben különböző mennyiségű energia szabadul fel.

Egy gramm zsír elégetésekor a szervezetben 9,3 kcal energia keletkezik, míg egy gramm szénhidrát illetve fehérje esetében mindössze 4,1 kcal. Egy-egy étel vagy ital energiaértékét a benne lévő energiát adó tápanyagok mennyisége határozza meg. Táplálkozás-élettan értékét azonban az összes tápanyag mennyisége és aránya.

Példa a 4:1 arány kiszámítására az almalevesen keresztül

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Számítási gyakorlat

Az alábbi táblázatokban a ketogén terápiában fontos számítást gyakorolhatjuk.

Sütőtökkrém

Hány gramm vajra van szükség a krém elkészítéséhez?

Nyersanyag Mennyiség Zsír (g) Fehérje + Szénhidrát (g)
Sütőtök 50 g
Vaj

 

Almás túrókrém

Hány gramm vajra van szükség a krém elkészítéséhez?

Nyersanyag Mennyiség Zsír (g) Fehérje + Szénhidrát (g)
Alma 30 g
Túró 20 g
Tejföl 20 g
Vaj

 

Töltött padlizsán

Hány gramm olajra van szükség a krém elkészítéséhez?

Nyersanyag Mennyiség Zsír (g) Fehérje + Szénhidrát (g)
Padlizsán 150 g
Sertéshús, zsíros 40 g
Tojás sárgája 1 db
Mascarpone sajt 50 g
Füstölt szalonna 30 g
Olaj

 

Tápanyagtáblázat kivonat

Kattintson a képre  a nagyításhoz!

* a gyakorlat szempontjából ennyivel számolunk

A ketogén diétát támogató speciális tápszer

A ketogén-diéta megvalósítását segítő speciális tápszer jelenleg elérhető Magyarországon. Felhasználható terápia rezisztens epilepsziában illetve olyan kórállapotokban, ahol a ketogén diéta javasolható.

A speciális tápszer nagyon magas zsír és alacsony szénhidrát tartalmú. Táplálkozási szempontból teljes értékű. Növényi olajok keverékét, tehéntej-fehérjét (kazeint és tejsavót egyaránt), valamint aminosavakat, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemek és rostokat is tartalmaz. Tartalmaz még hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavakat (LCP-ket), dokozahexaénsavat és (DHA) és arachidonsavat (AA) is. Cukorral és édesítőszerrel.

Kizárólag a neurológus szakorvos javaslatára, gyógyszertárban kapható, a terméket dobozdíj terheli. A tápszer kiegészítő és kizárólagos táplálásra egyaránt felhasználható, sőt szondatáplálásra is alkalmas. Ezt fogyasztva az étkezések mellett, illetve akár helyette is, a speciális tápszer elősegíti a ketózis bevezetését és fenntartását.

A tápszer 4:1 arányú, tehát megfelel a ketogén terápia protokolljában leírt követelményeknek, tehát ha csak ezt adja a gyermekének, számolnia sem kell az étrendet. Adagolása a napi fehérjeszükséglet alapján történik. Erről kérdezze neurológusát vagy a diétát támogató dietetikusát.

A tápszer vaníliás és ízesítés nélküli formában van forgalomban. Önállóan, étkezések kiváltására is alkalmas pl.: turmixnak, pudingnak, „tejitalnak” elkészítve. Ételekhez keverve is alkalmazható, főzést és sütést is jól tűri, tehát nem ad mellékízt. 20 g tápszer az egy csapott evőkanál.

Kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Kérjük, a termék címkeszövegét figyelmesen olvassa el. A termék 1 éves kor alatt nem alkalmazható. Továbbá olyan betegek részére sem alkalmazható, ahol rostmentes diétára van szükség.

Amennyiben kérdése merülne fel a speciális tápszerrel kapcsolatban, kérdezze kezelőorvosát, dietetikusát!

A terápia alkalmazása

Egyszerűen, könnyen kivitelezhető.

A ketogén-terápia során az elfogyasztott zsiradék úgy alakul át a szervezetben, hogy a belőlük felszabaduló úgynevezett „keton-testek” elősegítik a rohamszámok csökkenését.

A gyermekkori epilepsziákról röviden

Az epilepszia az agyban kialakuló betegség, amelyet legalább két alkalommal előforduló, spontán jelentkező, más betegséghez nem köthető görcsroham határoz meg. Az eredete nem mindig ismert.

Az epilepszia okai

Van, akinél kimutatható fejlődési rendellenesség az agyban, vagy igazolható valamilyen anyagcsere eltérés, esetleg lejátszódott agyvelő vagy agyhártya gyulladás, vagy valamilyen trauma, de az esetek többségében nincs magyarázat a rohamok megjelenésére.

Az epilepszia fajtákat sokféleképpen lehet csoportosítani:

 • eredet szerint
 • klinikai tünetek szerint
 • az első roham megjelenésének időpontja szerint
 • stb.

Az epilepszia fajtái

Általánosan elfogadott, hogy minél korábban jelentkezik, annál rosszindulatúbbnak tekinthető.

A Drawet szindróma már kis csecsemőkorban jelentkezik, és nagy valószínűséggel teljes elbutuláshoz, leépüléshez vezet.

A West szindróma 4-8 hónapos kor között jelentkezik és általában más típusú epilepsziába megy át, de a teljes szellemi leépülés itt is elkerülhetetlen az idő folyamával.

A Lennox-Gastaut-szindróma tünetei 2-7 éves kor között jelennek meg, a rohamok jellemzően ébredéskor vagy pihenéskor jelentkeznek. Prognózisa szintén rossz, leépüléshez, súlyos magatartászavarhoz vezet.

Jóindulatú gyermekkori epilepsziának számít a gyakran családi halmozódást mutató Roland epilepszia. Ez a fajta ún. motoros rohamokat eredményez, rángás figyelhető meg a szem és a száj körüli izmokban, amit nyálfolyás, beszédképtelenség kísér.

Az epilepszia tünetei csak ritkán jelentkeznek a klasszikus nagyroham formájában, amikor a beteg eszméletét veszti, görcsösen rángatózik, habzik a szája, és a roham után inkontinenssé válik. A rohamok számtalan formában gyötörhetik a betegeket, attól függően, hogy hol és milyen módon történik az idegsejtek kisülése. Létezik olyan roham, ahol az érzékszervek lesznek „megtréfálva”, vagyis furcsa szagokat kezd érezni, vagy zajokat kezd hallani a beteg. Sokszor fordul elő, hogy pillanatnyi tudati kiesés lép fel, az eszmélet megtartásával. Ezt a gyakorlatban úgy észlelhető, hogy a beteg egy pillanatra abbahagyja a tevékenységét, majd kicsivel utána folytatja, stb.

Epilepszia

Az epilepszia a legsúlyosabb az összes neurológiai rendellenességek közül, melyet a mai tudásunk szerint elkülönítünk.

Mi az epilepszia?

Az epilepszia különböző típusaival közel 65 millió ember él a világon, és a diagnosztizált betegek között legtöbbször két vagy több nem provokált roham a jellemző. A rohamok alatt az idegsejtek helytelenül továbbítják az elektromos impulzusokat, melyek miatt furcsa érzések, érzelmek, viselkedés, görcsök, akár eszméletvesztés is jelentkezhet. Különböző oka lehet a kialakulásának, beleértve a különböző betegségek után kialakuló epilepsziákat, az agysérülést, az agyi fejlődési és genetikai zavart is. Az epilepszia inkább gyakori a kisgyermekek mint a felnőttek és az idősek körében.

Az epilepsziás betegek 30%-a nem reagál megfelelően az epilepszia elleni gyógyszerekre. Egy 2010-ben, a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány alapján elmondható, hogy azok esetében, akiknél nem tudták megfelelően kontrollálni a görcsöket az első 5 éves periódusban, ott lényegesen magasabb volt a halálozási arány azokkal szemben, akiknél jelentős rohamszám csökkenést értek el.

Ketogén terápia az epilepszia kezelésében

2010-ben, a Charlie Foundation Alapítvány megbízásából, egy nemzetközi gyermek neurológusokból és dietetikusok álló csapat, létrehozott egy konszenzus nyilatkozatot a klinikai kezelésről és a ketogén terápia alá bevonható neurológiai kórképekről.

Javaslatuk szerint, a gyermekek esetében különösen jó eredmény érhető el, mivel a ketogén terápia csekély mellékhatással rendelkezik, de legnagyobb érvként azt említették, hogy kellőképpen támogatja az agyi fejlődést.

Napjainkban, csak kis számban tartanak ketogén terápiát, pedig bizonyos epilepszia típusok kifejezetten pozitívan reagálnak rá.

Napjainkban a ketogén terápia már bizonyítottan hatékony az epilepszia kezelésében, és a következő megbetegedések esetén javasolható:

 • Glükóz transzporter 1 hiány
 • Piruvát-dehidrogenáz-hiány
 • Myoclonusos epilepszia szindrómák:
  • Doose szindróma
  • Dravet szindróma
 • Sclerosis tuberosa
 • Rett-szindróma
 • Infantilis görcs
 • Bizonyos mitokondriális betegségek:
  • Foszfofruktokináz hiány
  • Glycogenosis V. típusú
 • Mitokondriális légzési lánc megbetegedések
 • Landau-Kleffner szindróma
 • Szubakut szklerotizáló panencephalitis
A ketogén terápia lényege

Ideggyógyászok az I. világháború alatt az éhező polgári lakosság körében a legsúlyosabb epilepsziás betegek átmeneti javulását, a görcsök gyakoriságának csökkenését észlelték, majd a háború (és az éhezés) végeztével a betegek állapotának rosszabbodását írták le.

A ketogén diétát a mai értelmében 1928-ban Lennox definiálta először.
A ketogén diéta egy nagyon magas zsír, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést, bár ez csak részben igaz.
Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti, hogy az energianyerésre a zsírokat használja, amelyből jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet ún. ketotikus állapotba kerül.
Nem éhezik viszont a személy abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával magas energia bevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak pár napig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.

Mivel a szénhidrátból kevés kerül a szervezetbe, az energiatermelés nagy része a zsírsav béta-oxidációja során a mitokondriumokban zajlik. A zsírsav oxidáció fokozódása a Szentgyörgyi-Krebs-ciklus hatékonyságát csökkenti, mely az acetil-koenzim-A túltermelését eredményezi és ebből hozza létre a máj a három ketontestet:

 • a β-hidroxi-vajsavat
 • az acetecetsavat és az
 • acetont.

Kutatások során kiderült, hogy a ketontesteknek van görcs gátló hatásuk, ellentétben az antikonvulzív gyógyszerekkel, melyek csak elnyomják a görcsöket, de nem gyógyítják, nem védik ki és nem előzik meg az idegsejtek görcsre való hajlamosságát.
A diéta alkalmazkodási változásokat vált ki az agyi energia anyagcserében, megváltozik a sejtek energia-háztartása, nő az ATP/ADP arány, javulhat az ionpumpák hatásfoka – a ketontestek hatékonyabb fűtőanyagok, mint a glükóz – és ez lehet az idegelemeket védő hatás lényege.
Másik álláspont szerint a ketontestek kémiai szerkezete nagyon hasonló egy ingerületátvivő vegyülethez (GABA), amiből az epilepsziásoknak kevés áll rendelkezésre. Ketogén diéta hatására azonban emelkedik ennek szintje a liquorban (agyvíz). Vélhetően ezeknek és ki tudja még milyen más hatásoknak köszönhetően működik a ketogén diéta.

MCT diéta

A 60-as évek végén felfedezett közepesen hosszú szénláncú zsírsavak könnyebben szívódnak fel, és hajlamosabbak a ketontest képződésre, mint a hagyományos „étrendi” zsírok.

1971-ben Peter Huttenlocher írt elő magas MCT tartalmú étrendet 12, addig még kezelhetetlennek tűnő, állandó görcsökkel küzdő betegeinek. Az MCT terápia hatásosnak bizonyult az epilepsziában, de erős hasi görcsöket, hascsikarást, puffadást váltott ki. Ezen kellemetlenségek ellenére is 11-en folytatták a diétát.

MCT zsírok

A szénhidrátok és zsírok a szervezetben vízoldékony molekulákká alakulnak, melyek a vérárammal közvetlenül az emésztőrendszerbe jutnak. A folyamat végén belépnek a májban a nyirokrendszeren keresztül, ahol a zsírsavak ketontestekké alakulnak. Az MCT alapú ketogén terápia azt javasolja, hogy az étrend zsírtartalmának 30-60 %-a származzon MCT zsírokból. Jó források közé tartozik az MCT-olaj, a kókusz olaj és egyéb kókuszból származó élelmiszer, mint például kókusztej és kókusztejszín. Mivel MCT zsírok gyorsan átalakulhatnak ketontestekké, így gyorsabb ketózis érhető el vele. Az MCT ketogén terápia lehetővé teszi a nagyobb szénhidrát- és fehérjebevitelt, így esetleg könnyebb kivitelezni a diétát. De ne feledkezzünk meg a fent említett mellékhatásokról.

Az MCT alapú terápiát gyakran használják Angliában és Kanadában, ritkán használják az Egyesült Államokban. Az MCT diéta rugalmasabb ételválasztékot tesz lehetővé, magasabb szénhidrát- és fehérjebevitelt enged meg. Mivel az MCT (közepes lánchosszúságú triglicerid) több ketontestet képes termelni, kevesebb a teljes zsírszükséglet, ezáltal lehetővé teszi, hogy több szénhidrát és a fehérje szerepeljen az étrendben.

LCT diéta, azaz a klasszikus ketogén diéta

A hagyományos étrendi zsírok (vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, stb.) és olajok (napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj, stb.) alkalmazása mellett jön létre a ketózis.

A zsiradékok adják a napi energia 90%-át.
Súlyarányban kifejezve 4:1 = zsíradék : fehérje + szénhidrát.
A hatás kiváltásához több élelmiszercsoport megszorítása szükséges, de a kellemetlen hasi tünetek egyáltalán nem jelentkeznek, így ez a változat az általánosan elterjedt. Magyarországon is ez terjedt el, az általunk megjelentetett receptek is ennek a formának felelnek meg.

Alacsony glikémiás indexű szénhidrát diéta – LGIT

A LGIT egy speciális magas zsírtartalmú étrend, mely hasonlítható a ketogén diétára. Napjainkban már egyre többször javasolják a görcsrohamok kezelésére. Központjában a szénhidrát fogyasztás áll, melyeket alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból fedezünk.

A glikémiás index (GI) egy olyan mérőszám, mely megmutatja a szénhidrátok hatását a vércukorszintre. Amikor szénhidrátokat emésztjük, azok hatással lesznek a glükóz szintjére a véráramban. Az egyszerű szénhidrátok gyorsan emészthetőek és gyorsan megemelik a vércukor szintet, tehát magas GI rendelkeznek. A szénhidrátok, amelyeknek emésztése lassú, lassan emelik meg a vércukor szintet, alacsony glikémiás index-el rendelkeznek.
Az élelmiszerekben a GI érték 0 és 100 között van. Az LGIT azokat az ételeket foglalja magában, amelyeknek a glikémiás indexük 50 vagy annál alacsonyabb. Tehát a napi szénhidrátokat csak ezek közül szabad felhasználni, amellett, hogy fehérje és zsiradék is fogyasztható. Ezért étkezés kiegyensúlyozott, egyidejűleg fogyaszthatóak a különböző zsír és fehérjeforrások, valamint az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok.

Ki fejlesztette ki ezt a diétát?

2002-ben Dr. Elizabeth Thiele gyermekneurológus és a dietetikus Heidi Pfeifer alakította ki a diétát, Massachusetts-i General Hospital Boston-ban. Céljuk volt, hogy kidolgozzanak egy új lehetőséget a ketogén-terápia mellé, mellyel egy liberálisabb diétát tudtak javasolni, a megfelelő hatékonyság megtartása mellett.

Általános glikémiás index (GI) táblázat
Glikémiás index Élelmiszerek
Magas GI értékű élelmiszerek • Szőlőcukor, kristálycukor és egyéb cukrok
• Fehérlisztből készült pékáruk és tészták
• Gabonafélék többsége (pld. gabonapehely, kukoricapehely, müzli, puffasztott gabonatermékek)
• Burgonya (jól átfőtt/sült, püré)
• Egyes zöldségek (pld. sütőtök, pasztinák, karórépa)
• Egyes gyümölcsök (pld. görögdinnye, aszalt datolya)
Közepes GI értékű élelmiszerek • Méz
• Fehér rizs, burgonya (közepesen átfőtt, sütőben sült)
• Befőttek és lekvárok
• Egyes gyümölcsök (pld. ananász, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök többsége)
• Egyes zöldségek (pld. fehérrépa, cékla)
Alacsony GI értékű élelmiszerek • Étcsokoládé (70%-nál magasabb kakaótartalmú)
• Egyes gabonafélék (pld. árpa, hajdina, quinoa, barna rizs)
• Hüvelyesek (pld. bab, lencse, csicseriborsó)
• Tejtermékek (pld. tej, joghurt, kefir, túró, sajtok)
• Diófélék és olajos magvak
• Gyümölcsök többsége
• Zöldségek többsége
Rendkívül alacsony GI értékű élelmiszerek • Húsok, vadhúsok és sonkafélék (pld. marha, csirke bárány, pulyka, borjú, fürj, galamb)
• Halak és kagylók (pld. tőkehal, rák, makréla, szardínia, lazac, fésűkagyló, nyelvhal, kardhal, pisztráng, tonhal)
• Gombák és tojás
• Vajak, zsírok és olajok
• Alkoholok többsége

KetoCal 2,5:1 LQ

Gyermekkori terápia-rezisztens epilepszia diétás ellátására

A ketogén diéta hatékonyan és biztonságosan használható a terápia-rezisztens epilepszia lezelésében, ezért ezen diagnózis esetén feltétlenül gondoljon a ketogén-diéta ajánlására a betegei körében.

A KetoCal 2,5:1 vanília ízű, nagyon magas zsír- és alacsony szénhidrát-tartalmú, teljes értékű folyadék, amely tejfehérjét, és kiegészítésként aminosavakat tartalmaz gyermekkori terápia-rezisztens epilepszia diétás ellátására.

Javasolja a ketogenterapia.hu oldalt, ahol szülőknek adunk a mindennapokban jól használható információkat a diétáról.

KetoCal portfólió

KetoCal 2.5:1 liquid

  • magas zsír- és alacsony szénhidrát tartalom
  • fogyasztásra kész speciális élelmiszer
  • gyermekkori terápia rezisztens epilepszia diétás ellátásra

KetoCal 3:1

 • magas zsír- és alacsony szénhidrát tartalom
 • por alapú speciális élelmiszer, csecsemők számára
 • terápia rezisztens epilepsziában és veleszületett anyagcsere-betegségek esetén

KetoCal 4:1 vanília

 • magas zsír- és alacsony szénhidrát tartalom
 • por alakú, rostot tartalmazó speciális élelmiszer gyermekeknek
 • terápia rezisztens epilepsziában, ahol a ketogén-diéta javasolt

Töltse le a portfólió kiadványainkat!
Letölthető termékismertető anyagok

Ketocal 2,5:1 liquid és az MCT alapú ketogén-diéta

A képre kattintva nyissa meg a kiadványt!

Ketogenic Diets Guidelines

A képre kattintva nyissa meg a kiadványt!

Letölthető kiadványok

Ne feledkezzen meg a ketogén-diétáról, használja azt a terápia-rezisztens epilepsziások esetén.
Az alábbi kiadványokban végig követheti az epilepszia és a ketogén-diéta összefüggéseit:

Az epilepszia napjainkbanPDF letöltése

A ketogén-diéta hatásaiPDF letöltése

Egészségügyi és gazdasági hatásokPDF letöltése

Konszenzus a ketogén-diéta alkalmazására

A Magyar Epilepszia Liga, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nutricia Specialized Nutriton közös javaslatai alapján.

A ketogén-diétát napjainkban már több mint ötven országban alkalmazzák a terápiarezisztens gyermekkori epilepszia kezelésében, beleértve Magyarországot is (1,2).

A ketogén-diétát alapvetően terápiarezisztens epilepsziások kezelésére fejlesztették ki, de napjainkban már elsődlegesen választandó terápiás lehetőség olyan betegeknél, akiknél a roham metabolikus zavar miatt alakul ki, mint például a glükóz-transzporter-1-hiány (GLUT-1D) és a piruvát-dehidrogenáz-komplex-hiány (PDHD). (…)

Betegek történetei

Tudjon meg többet egy család epilepsziával kapcsolatos, valós élményeiről.

Judit története

„Én úgy gondolom, hogy az első két hét volt nehéz, de egyébként az ételek elkészítése nem bonyolultabb, mint a normál étkezés. Nem tartottam ezt egyáltalán nyűgnek vagy tehernek, mert rendkívül ízletesek voltak az ételek amiket készítettem, a megadott receptek és a saját fejlesztéseim is. Úgyhogy szerintem az ételek elkészítése nem nehéz, meg lehet csinálni és sokkal jobb alternatívának tűnik, ha táplálékkal gyógyítunk, mint ha egy kis iskolásnak naponta többféle gyógyszert kellene bevennie, amitől álmos, fáradt, bágyadt lesz.

A betegségem miatt sajnos semmiféle sportot nem végezhettem, nagyon hamar elfáradtam és kimerültem. Az ötödik napon másfél kilométert tudtam pihenés nélkül úszni a meleg vizes medencében, izomgörcs nélkül. A tizedik napon pedig végigcsináltam egy 15 kilométeres gyalogtúrát. Mindenkinek csak javasolni tudom a diéta kipróbálását, mert a javulást amit a diéta hozott nekem, eddig semmilyen gyógyszertől nem kaptam meg. Megérte az a befektetés, amit az első két hétben beletettem.”

Judit, diétázó

Recepttárunkban számtalan ketogén receptet találsz, amit Judithoz hasonlóan, Te is könnyedén elkészíthetsz! A ketogén diétába illeszthető ételeket IDE kattintva éred el.

Viktor története

„Viktor születése óta szenved epilepsziában. Napközben és éjszaka is nagyon sok rohammal küzdünk, ami nekem egy 24 órás szolgálatot jelent mellette. Különböző fejlesztésekre járunk, ami szinte az egész napunkat kitölti. A betegsége elején még eljártunk játszótérre, szervezhettünk közös programokat más családokkal, gyerekekkel, de most sajnos nem tudunk ezekre időt szakítani.
A Bethesdában voltunk éppen gyógyszer átállításon és ott találtam egy szóróanyagot a ketogén terápiáról, amiről aztán sokat olvastam az interneten is. Ezután beszéltem a dietetikussal, akitől nagyon sok információt kaptam. Aztán belevágtunk. Igazából teljesen görcsmentessé nem tette Viktort, de lényegesen javított a magatartásán, a figyelmén.
Félévente szoktunk kontrollra menni a főorvosnőhöz, és bizony most amikor legutóbb voltunk, azt mondta, hogy szinte hihetetlen, mekkora változást lát a gyereken, természetesen jó irányba. A görcsei enyhébbek, illetve a napközbeni rohamokat teljesen eltüntette.
A bevezetéssel sem volt gond, mert a tápszer vaníliás változatát nagyon szereti, az bármikor jöhet és az nagyon finom. Reggelire szoktam adni legtöbbször vagy amikor éppen gondolunk egyet. Hát először féltem tőle, nehéznek tűnt, de miután tényleg volt, aki megmutatta, hogyan kell kivitelezni, egy ételt megfőznöm, akkor rájöttem, hogy nem olyan ördöngös dolog.
A tápszer elkészítése egyszerű, sok időt nyerek vele. Így ma már napközben újabb és újabb programokat szervezek Viktornak, mert belefér a mindennapjainkba. Legutóbb az Állatkertben voltunk, és a játszótérre ismét eljutottunk. Én nagyon örülök, hogy kipróbáltam és akartam, hogy csinálhassam.”

Viktor anyukája

„Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy nem kell félni a diétától, mert magyaros diéta ez, a magyaros alapanyagokból lehet legjobban kivitelezni a diétát. Ha mégis elakadtunk, a dietetikusra mindig számíthattunk. Segített bármilyen tanácsra volt szükségünk. „Újra” tanultunk főzni, de megérte, mert visszakaptuk a fiunkat.”

Viktor apukája

Karina története

„Karina pár hónapos korában derült ki, hogy epilepsziás. Sokszor volt kórházban és nagyon sok gyógyszert kipróbáltak, de ez idáig szinte eredménytelenül. 2014.06 hóban jelentkeztek, ekkor el is kezdték a diétát az akkor nyolc éves kislánnyal. Kezdetben nehezen fogadta el, hogy az Ő megszokott, kialakult étkezését kiváltottuk a terápiás ételekkel. Azonban hamar felfogta, hogy ez az Ő jobbulásáért van. Az anyuka nagyon együttműködő a kezdetektől, ügyesen elsajátította a diétát, nagyon változatos ételeket készít lányának, aki ezt szívesen el is fogyasztja. Az iskolában a pedagógusok is segítettek, odafigyeltek, hogy ne történjen mellé evés. Tízóraira vaníliás speciális tápszeres turmix-szal kínálták a kislányt, ebédre az anyuka által készített ketogén terápiás étellel. Karina rohamai egyre csökkentek, az órákon jobban oda tudott figyelni, nehezebben fáradt el, „mintha kivirágzott volna”. Az orvosi kontrollokon egyre jobbak lettek az eredményei, annyira, hogy másfél év diéta után az akkor szedett három antiepileptikumból egyet elvettek és a mai napig sincs rá szüksége. Céljuk a következő gyógyszer elhagyása.”

Csilla, dietetikus

Dani története

„Gyermekem, Dani 3 hónapos kora óta szenved epilepsziában, mely gyógyszer rezisztens, hiszen sohasem sikerült görcsmentessé tenni. A napi 4-5 görcs természetes állapot volt nála, s ezen rohamok intenzitása is változó volt. Sajnos a rohamok halmozódása oda is vezetett már, hogy 2008-ban és 2013-ban beállt a status, amiből csak az intenzív osztályon történő gyógyszer átállítás mentette meg.

A diétáról először kb. 4 éve hallottam Dr. Neuwirth Magda nagyszerű neurológustól, aki azóta már sajnos nincs köztünk, de annyira drasztikusnak éreztem, hogy nem mertem belevágni. Eljött 2013 november, s Daninál oly mértékben halmozódtak a görcsök, hogy ismét kórházi ellátásra szorult. Sok kétségbeesés és harc után, hogy a gyermekemnek próbáljam a lehetőségekhez mérten a legjobbat megadni, rájöttem, hogy nincs választásom, ki kell próbálnom a ketogén-terápiát.
A diéta elkezdése előtt személyes találkozásra is sor került a dietetikusunkkal. Miután otthon elkezdtem az ételek elkészítését, akkor szembesültem azzal a ténnyel, hogy ezek az adagok olyan picik, hogy úgy éreztem, éheztetem a gyermekem. Nekem kb. 1 hét kellett ahhoz, hogy lelkileg feldolgozzam: ezt a diétát folytatnom kell, hiszen a gyerek érdeke ezt kívánja.
Daninál 10 nap alatt tértem át a teljes ketogén táplálkozásra. A ketózis először 3:1-es aránynak felelt meg, majd 15 nap múlva már elértük a 4:1-es arányt (habár ez néha változó). Ezzel egyenes arányban egyre bűzösebb lett a lehelete. Ez azóta is tart, de most már tudom, hogy ez is annak a jele, hogy működik a ketózis. A diéta bevezetésével nem jelentkezett semmilyen kellemetlen mellékhatás. Már Dani teljes étkezése ketogén volt, amikor kb. 5 napig nagyon aluszékonnyá vált. Majd felébredt „Csipke Rózsika” álmából, s nagyon élénk lett.”

Zsuzsa, Dani anyukája

Ketogén-terápiával kapcsolatos WEBINAR-ok

Tekintse meg a Nutricia ketogén-terápiával kapcsolatos webinar-jait, ahol nemzetközi szakemberek számolnak be saját gyakorlatukról és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Daily Management of the Ketogenic Diet in Epilepsy Children in the (P)ICU

Dr. Eric Kossoff:
A ketogén étrendről

Elles van der Louw, RD
és Dr Stéphane Auvin, MD PhD

Q&A section
Kérdések és válaszok

Hasznos linkek betegeinek!

Ketogén terápia

Minden információ a ketogén terápia megvalósításáról és gyakorlati alkalmazásáról.

Folyamatosan bővülő Recepttár

A ketogén mintaétrendet és folyamatosan bővülő ketogén recepttárunkat tekintse meg itt!

Hasznos linkek orvosoknak

Értesüljön hírlevélben!

Iratkozzon fel a Nutricia Szakmai hírlevelére, hogy közvetelenül értesülhessen aktuális híreinkről!

Online felírási segédlet

Használja a felírási segédletet a pontos havi mennyiség kiszámolásához és szakorvosi javaslat nyomtatásához.

Nutricia tanácsadó szolgálat

Az alábbi linken elérheti a Nutricia tanácsadó szolgálatot, ahol választ kaphat táplálásterápiával kapcsolatos kérdéseire. 

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

További kérdéseikkel forduljanak bizalommal közvetlenül a Nutricia kapcsolattartójukhoz, vagy írjanak központi irodánk munkatársainak!

 • Hidden
  A fenti űrlapon megadott személyes adatokat a Nutricia Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak szerint kezeljük.
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Nutricia Otthonápoló és Tanácsadó Szolgálat:

munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható

06 80 223 223

E-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Danone Kft.

Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 680.
Központi telefonszám: 06 1 452 7770

Promóciós kód:  KET24ALLNEU28ONLHU Lezárás dátuma 2024.05.27.