Epilepszia

Az epilepszia a leggyakoribb neurológiai rendellenesség, amelynek az előfordulási gyakorisága az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 1% körül van a teljes populációban1. A ketogén diétát már majdnem egy évszázada alkalmazzák a nehezen kezelhető epilepszia kezelésére. Habár az 1920-as évekig ez az étrend volt az epilepszia kezelésének előnyben részesített módja, az antiepileptikumok bevezetését követően veszített népszerűségéből. A felismerés, hogy a ketogén diéta egy alkalmas opció a nehezen kezelhető epilepsziák kontrollálásában, az 1990-es évektől kezdve ismét felkeltette az érdeklődést iránta.

epilepszia

A táplálkozás szerepe

A legtöbb epilepsziás beteg jól reagál az antiepileptikus gyógyszerekre2. A betegeknek abban a 20-30%-ában, akik nem reagálnak a kezelésre3, javasolható a ketogén diéta. Habár a működési mechanizmust még nem teljesen tisztázott, a ketogén étrend hatásos módja lehet a rohamok csökkentésének vagy megszüntetésének4-8.

A ketogén étrend egy magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amely ugyanakkor megfelelő mennyiségű fehérjét biztosítja a növekedéshez. A ketogén étrendet tartó beteg a glükóz helyett elsősorban az étrendben található zsírok elégetésével fog energiát nyerni9. Tehát utánozza az éhezést, bár ez csak részben igaz. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti, hogy az energianyerésre a zsírokat használja, amelyből jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet ún. ketotikus állapotba kerül. Nem éhezik viszont a szervezet abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával megfelelő energia bevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak pár napig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.

Többféle ketogén étrend is létezik, például a gyakran előírt „klasszikus ketogén diéta”, vagy a „közepes szénláncú triglicerid diéta”. A rohamok számának csökkentésére nézve mindkettő hatásosságát meggyőzően bizonyították klinikai vizsgálatokban5.

Az utóbbi években a ketogén diéta különféle, kevésbé szigorú változatai váltak elérhetővé az étrend klasszikus változatán felül, emellett az orvosok ma már korábban mérlegelik a módosított étrend lehetőségét a nehezen kontrollálható epilepsziában szenvedő betegeik esetén8. Ugyancsak bizonyított és minden irodalom hangsúlyozza, hogy a ketogén-diéta mellett nem alakulnak ki a figyelmet és koncentrációt negatívan befolyásoló mellékhatások, melyek a gyógyszerek nagy része mellett megfigyelhetők10.

Konszenzus a ketogén-diéta alkalmazására

A Magyar Epilepszia Liga, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nutricia Specialized Nutriton közös javaslatai alapján.

A ketogén-diétát napjainkban már több mint ötven országban alkalmazzák a terápiarezisztens gyermekkori epilepszia kezelésében, beleértve Magyarországot is (1,2). A ketogén-diétát alapvetően terápiarezisztens epilepsziások kezelésére fejlesztették ki, de napjainkban már elsődlegesen választandó terápiás lehetőség olyan betegeknél, akiknél a roham metabolikus zavar miatt alakul ki, mint például a glükóz-transzporter-1-hiány (GLUT-1D) és a piruvát-dehidrogenáz-komplex-hiány (PDHD). (…)

Betegek történetei

Tudjon meg többet egy család epilepsziával kapcsolatos, valós élményeiről.

A jövőre alapozott kutatás

epilepszia orvosNapjainkban nagy számban kerülnek publikálásra a ketogén étrenddel kapcsolatos kutatások eredményei. Jelentős mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésünkre, miszerint a ketogén étrendet tartó gyermekek mintegy felében javulás következik be a rohamok tekintetében. A Nutricia kutatói jelenleg is olyan új, innovatív termékeket fejlesztenek, amelyek számos epilepsziában szenvedő beteg és családjaik életminőségében hozhatnak javulást.

A Nutricia továbbra is arra törekszik, hogy olyan innovációkat fejlesszen, amelyekkel elérhetjük céljainkat, melyben egy olyan, a klasszikus ketogén étrendben felhasználható, átfogó termékportfóliót hozzunk létre csecsemők és gyermekek számára, amely kiegészítő és kizárólagos táplálékforrásként is alkalmazhatóak, szondatáplálás illetve szájon át történő táplálás esetén egyaránt. A Nutricia Advanced Medical Nutrition por alakú, folyékony illetve speciális modulok formájában is támogatja ketogén diéta kivitelezését.

Minden termék kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer, amelyeket kizárólag orvosi diagnózissal rendelkező betegek használhatnak.

Ketogén-terápiával kapcsolatos WEBINAR-ok

Tekintse meg a Nutricia ketogén-terápiával kapcsolatos webinar-jait, ahol nemzetközi szakemberek számolnak be saját gyakorlatukról és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Daily Management of the Ketogenic Diet in Epilepsy Children in the (P)ICU

Dr. Eric Kossoff:
A ketogén étrendről

Elles van der Louw, RD
és Dr Stéphane Auvin, MD PhD

Q&A section
Kérdések és válaszok

Kapcsolódó termékek

A KetoCal termékcsalád

A KetoCal termékcsalád tápérték szempontjából teljes értékű, tudományos eredmények bizonyítják, hogy hatásos és jól tolerálható. A KetoCal 4:1 speciális élelmiszer, magas biológiai értékű fehérjét, hosszú szénláncú telítetlen zsírsavakat és speciális rostkeveréket tartalmaz. A KetoCal 3:1 speciális élelmiszer csecsemőkorban javasolható, tejfehérjét és kiegészítésként aminosavakat tartalmaz. Hozzáadott hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavakkal (LCP), dokozahexaénsavval (DHA) és arachidonsavval (AA) valamint rostokat nem tartalmazó speciális élelmiszer. Kiegészítő és kizárólagos táplálásra egyaránt felhasználható.

Minden termék kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer, amelyeket kizárólag orvosi diagnózissal rendelkező betegek használhatnak.

Hivatkozások

1 The global Campaign against Epilepsy. Geneva. World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet) 2000.
2 Stafstrom C et al. Epilepsy and the ketogenic diet. 2004. Humana Press. Totawa.
3 Kwan P et al. Early identification of refractory epilepsy. N Engl J Med 2000:342;314-319
4 Freeman J et al. The ketogenic diet: a treatment for epilepsy in children and others. 2007. 4th ed. Demos, New York.
5 Neal E et al. The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. Lancet Neurol 2008;7:500-506.

6 Keene DL. A systematic review of the use of the ketogenic diet in childhood epilepsy. Ped Neurol. 2006;35(1):1-3.
7 Henderson GB et al. Efficacy of ketogenic diet as a treatment option for epilepsy: Metaanalysis. J Child Neurol 2006;21 (3):193-198.
8 Kossoff EH et al. Optimal clinical management of children receiving the ketogenic diet: recommendations
of the international ketogenic diet study group. Epilepsia 2009; 50(2): 304-317.
9 Levy R, Cooper P. Ketogenic diet for epilepsy, Update in Cochrane Database Syst Rev. 2012;3:CD001903.
10 van Berkel AA et al: Cognitive benefits of the ketogenic diet in patients with epilepsy: A systematic overview. Epilepsy Behav. 2018;30;87:69-77.

Betegtájékoztató honlapok, segédletek

MET18PHAMSPE31HU  Lezárás dátuma: 2018.12.01.  NAPP-0029-2018-12-029

Táplálásterápia témájú hírlevelünben a legfrissebb szakmai hírekről és publikációkról, aktuális, elérhető képzésekről, valamint kapcsolódó termékeinket érintő információkról tájékoztatjuk érdeklődő partnereinket.

Hírleveleinkre csak orvosok, egészségügyi dolgozók illetve gyógyszerészek iratkozhatnak fel.