Lelassult fejlődés

Gyermekkorban a megfelelő ütemű fejlődés és növekedés elengedhetetlen a hosszútávú egészség szempontjából. Csecsemők és gyermekek esetében előfordul, hogy testsúlyuk, magasságuk nem az életkornak megfelelő. Elmaradt növekedésről vagy lelassult fejlődésről akkor beszélhetünk, ha a csecsemő, vagy kisgyermek 2-3 hónapos elmaradást mutat az elvárható fejlettségi szinttől 1,3,5,6;

 • a testtömeg elmarad a testhosszhoz képest
 • a testtömeg elmarad az életkorhoz képest, vagy nem tud felzárkózni az alacsony születési súlyhoz képest
 • a fejlődéskövető görbén (u.n. percentilis görbén) a testhossz és/vagy testtömeg a 3-as vonal alatt fut, vagy két mérés között az érték két percentilis értékkel csökken (azaz 2 vonalat esik).

A lelassult fejlődés lehetséges okai

A lelassult fejlődés gyakoribb, mint gondolnánk, és oka lehet valamilyen társult betegség, esetleg nem megfelelő mennyiségű, vagy minőségű tápanyag fogyasztása. Az esetek egy részében azonban nem található meg a kiváltó ok, amely a növekedésbeni elmaradást okozza, így annak diagnózisa, csak a testtömeg, testhossz, illetve csecsemőknél a fejkörfogat mérésével és a standardizált percentilis görbék használatával állítható fel.

A lelassult fejlődés hátterében a felborult energia-egyensúly áll, vagyis a tápanyagbevitel nem fedezi a szükségletet. Ez az alábbi okok miatt történhet:

 • a csecsemő, kisgyermek nem jut elegendő táplálékhoz
 • a csecsemőnek, kisgyermeknek megnövekedtek a tápanyagigényei, amit a normál bevitel nem tud fedezni (pl. akut, krónikus betegségek esetén)
 • fokozott tápanyagvesztés miatt (akut, krónikus betegségek)

A lelassult fejlődés kezelését minél korábban el kell kezdeni. Az időben megkezdett táplálásterápia segíthet a lelassult fejlődésből adódó rövid és hosszú távú következmények megelőzésében!

Hogyan követhetjük gyermekünk egyenletes fejlődését? 

A percentilis görbe a gyermek súly- és hosszfejlődését mutatja az életkor függvényében. Segítségével könnyen látható, hogyan viszonyul a gyermek súlya/hossza az átlaghoz, illetve az is kiderülhet, hogy a hónapok/évek során megfelelő-e a fejlődése.

Kapcsolódó termékek

Infatrini

 • betegség kapcsán kialakult alultápláltságnál
 • csecsemőkori lelassult fejlődés esetén

Infatrini Peptisorb

 • betegség kapcsán kialakult alultápláltság és csecsemőkori lelassult fejlődés esetén
 • emésztési- és felszívódási zavarokban

NutriniDrink Multi Fibre

 • élelmi rost és magas energiatartalom, teljesértékű tápanyagtartalom
 • betegség kapcsán kialakult alultápláltság esetében, 1 éves kor felett

Nutrini Creamy Fruit MF

 • rosttartalom, magas energiatartalom
 • betegség kapcsán kialakult alultápláltság esetén, 1 éves kor felett

Letölthető anyagok:

Velencei Konszenzus

A konszenzust hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintélyek dolgozták ki, akik olyan területen gyógyítanak, ahol az adekvát energia és tápanyagbevitel kulcsfontosságú az alapbetegség kezelése szempontjából.

A velencei konszenzus javaslata, hogy beteg csecsemőnél minden orvos-beteg találkozás esetén történjen meg a kóros tápláltsági állapot kockázatának felmérése, és szükség esetén kezdődjék meg a személyre szabott, adekvát táplálásterápia, melyet mindaddig kell folytatni, amíg a csecsemő el nem éri a megfelelő tápláltsági állapotot, illetve a kóros tápláltsági állapot rizikója fennáll.

A csecsemők táplálásterápiájában kiemelt szerepet kapnak az emelt energia-és fehérjetartalmú tápszerek, melyek elősegítik a megfelelő tápanyag bevitelt csökkent volumentolerancia, vagy fokozott fehérje-, energiaszükséglet esetén.

Nutricia Termékválasztó Applikáció

 
 
Hivatkozások

1 Mehta et al. JPEN 2013: 37(4):460-481.

 2 V. Shaw. Clinical Pediatric Dietetics. 4th ed. WILEY Blackwell, 2015

 3 Hecht et al. Clin Nutr 2013:34:53-59.

4 Kyle U, Shekerdemian L, Growth failure and nutrition consider¬ation in chronic childhood wasting diseases Nutr. in Clin. Practice 2015;(2) 227-238

Beer et al. Nutr Clin Practice 2015;30:609-624.

Huysentruyt et al. Nutrition 2013;29 1356-1361. 

Az oldalon szereplő speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek ára és termékcímke szövege (Letölthető dokumentumként) az alábbi linkeken érhetők el: