Táplálásterápia az intenzív ellátásban

Tudjon meg többet a kritikus állapotú betegek táplálásáról!

Tudta ön, hogy az izomvesztés jelentős hatással van az intenzív ellátásban részesülő betegek túlélésére és felépülésére?

Az izomvesztés és a malnutríció gyakori jelenségek a kritikus állapotú betegeknél2-6.
A kóros tápláltsági állapotok a fokozott katabolikus folyamatok és a megnövekedett tápanyagigény következményeként alakul ki2-6.
A malnutríciós betegek jobban ki vannak téve a komplikációk kialakulásának és a mortalitás növekdésének5.

Az izomtömeg vesztés mértéke összefüggést mutat a mortalitás növekedésével! 1

Izomtömeg vesztés mértéke Mortalitás
10% 10%
20% 30%
30% 50%
40% 100%

A táplásterápiás intervenció meghatározó lehet a malnutríciós/szarkopéniás betegek túlélésére és gyógyulására nézve2,5-7.

Ebben a szakaszban a fehérje egy kulcsfontosságú makrotápanyag, amely hozzájárul a zsírmentes testtömeg megőrzéséhez és előnyös hatással bír mind a mortalitás, mind a mobilitás szempontjából2-7.
A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a kritikus állapotú betegek kezelésében2-7.

Fontos a magas fehérjebevitel?

A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a kritikus állapotú betegek kezelésében, többek között azért is, mert a jelentős proteolízis akár 1 kg-os izomvesztést is okozhat naponta2,5-8.
Az izomtömeg-vesztés korán jelentkezik (első héten), gyorsan halad előre, súlyosabb sokszervi, mint egyszervi elégtelenségben8.

Fontos a korai enterális táplálás megkezdése?

A korai enterális táplálást kell előnyben részesíteni a korai parenterális táplálással szemben. A korai EN csökkentette az infekciókat és a kórházi tartózkodás hosszát a korai PN-nel szemben5.

Fontos, hogy a fehérjeigénynek megfelelően válasszunk terméket?

Enterális táplálás esetén a magas fehérjebevitelt magas fehérjetartalmú szondatermékkel történő táplálással lehet megvalósítani. Magyarországon különböző fehérjetartalmú szondatermékek vannak forgalomban, ezek közül válassza azt, amelyik a beteg fehérjeigényét leginkább fedezi.

Tekintse meg az intenzív terápia szakma nemzetközi szinten is kiemelkedő képviselőinek javaslatát!

Prof. Stephen McClave:
Closing the gap with ICU Guidelines

International Critical Care guidelines recommend to start feeding with whole protein products when initiating enteral feeding in ICU setting.

 

Prof. Elisabeth De Waele:
Tackling patient malnutrition in the ICU

Malnutrition is an important indicator for ICU re-admissions.

 

Prof. Paul Wischmeyer:
Patient recovery after the ICU

Critical illness survivors continue to have functional limitations 1 year after discharge.

 

Hivatkozások:

  1. Demling RH. Nutrition, anabolism, and the wound healing process: an overview. Eplasty. 2009;9:e9.
  2. Wandrag L, Brett SJ, Frost GS, Bountziouka V, Hickson M. Exploration of muscle loss and metabolic state during prolonged critical illness: Implications for intervention? PLoS One. 2019 Nov 14;14(11):e0224565.
  3. Kondrup J, Elia M. Energy and protein balance. In: Sobotka L. Ed. BASICS IN CLINICAL NUTRITION. 5th ed. Prague: Gallén, 2019: 1-6.
  4. Terblanche E, Proctor C. Critical care. In: Gandy J. (ed.) Manual of Dietetic Practice, 6th Edition. Wiley-Blackwell,  2019: 875-886.
  5. Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. Clinical Nutrition. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. 2019;38:48-79.
  6. Wischmeyer PE. Current Opinion in Critical Care. Are we creating survivors…or victims in critical care? Delivering targeted nutrition to improve outcomes.  2016;22:279-84.
  7. Heyland DK, Weijs PJM, Coss-Bu JA, et al. Protein Delivery in the Intensive Care Unit: Optimal or Suboptimal? Nutrition in Clinical Practice. 2017;32:58S-71S. 
  8. Puthucheary ZA, Rawal J, McPhail M, et al. Acute skeletal muscle wasting in critical illness. JAMA. 2013;16;310(15):1591-600.

Nutrison Protein Intense

Kritikus állapotú, kiemelkedően magas fehérjeigényű, szondatáplált betegek számára.

Nutrison Intense letölthető anyagok

Intense tájékoztató (PDF)
Szondatermék kiválasztása (PDF)

A Szondatermék kiválasztása (PDF) letöltéséhez kattintson a képre!

Nutrison Intense - Táplálásfelépítés gyomorba (PDF)

A Táplálásfelépítés Nutrisonnal (PDF) letöltéséhez kattintson a képre!

Protein Intense táplálásfelépítés (PDF)

A Példák táplálásfelépítésre (PDF) letöltéséhez kattintson a képre!

Nutricia perioperatív táplálásterápiás portfólió

az aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosok részére

PreOP - operáció előtt

Folyadék- és szénhidráttöltéssel a műtét utáni inzulinrezisztencia és metabolikus stressz megelőzéséért

  • Biztonságos, 2 órán belül kiürül a gyomorból az alacsony ozmolalitású tiszta szénhidrát alapú termék 1,2,3,4
  • A glikogén raktárak hatékony feltöltése 12,5%-os szénhidráttartalmú oldattal
    (maltodextrin, fruktóz) 5,6
  • Nem okoz hasmenést, mert izo-ozmoláris
  • Maradéktalanul felszívódik, mivel rostmentes
  • Támogatja a folyadékfelszívódást elektrolittartalma révén
  • Jó compliance, a citrom íz által könnyen fogyasztható
  • preOp tájékoztató letöltése
  • preOp betegtájékoztató letöltése

Nutridrink Max

Napi adag 1 palack (300 ml), amely elosztandó 3 részre a nap során

  • Energia: 720 kcal (2,4 kcal/ml), Fehérje: 29 g
  • Betegséghez kapcsolódó malnutrició diétás ellátására
  • Tápanyagtartalom szempontjábol teljes értékű speciális élelmiszer
  • Kizárólagos táplálás esetén a napi adag 2-3 palack (6-9 részre elosztva)
  • Nutridrink Max betegtájékoztató letöltése

Fortimel Diacare

Magas fehérjeszükséglet és szénhidrát anyagcserezavar esetén

  • Glükóz anyagcserezavarban szenvedő betegek betegséghez kapcsolódó
    malnutríciójának diétás ellátására
  • Fennálló diabetes mellitus, illetve a daganatellenes vagy szupportív kezelések mellékhatásaként fellépő szénhidrát anyagcserezavar esetén
  • Fehérje: 20 g/palack (26 EN%)
  • Fortimel DiaCare tájékoztató letöltése

Nutilis Powder sűrítőpor

Biztonságos megoldás DISZFÁGIÁS BETEGEI számára

Szondatermék kiválasztása személyre szabottan, a fehérje- és az energiatartalom alapján

Nutrison Protein Intense

Kritikus állapotú, kiemelkedően magas fehérjeigényű, szondatáplált betegek számára

  • A főbb nemzetközi iránymutatások alapján fejlesztve.
  • A táplálásterápia teljes értékű fehérjét tartalmazó termékekkel való megkezdéséhez.
  • Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
    1890 kcal/nap [25,2 kcal/ttkg]
  • Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 150 g/nap [2,0 g/ttkg]

Nutrison Protein Advance

Metabolikus stresszhez kapcsolódó malnutríció esetén, szondatáplált betegek részére

  • Teljes értékű, fogyasztásra kész, magas fehérje tartalmú, rostot tartalmazó szondatápszer. 
  • Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
    1920 kcal/nap [25,6 kcal/ttkg]
  • Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 113 g/nap [1,5 g/ttkg]

Nutrison Protein Plus MF

Betegséghez kapcsolódó malnutríció diétás ellátására, a megnövekedett fehérjeigény biztosítására

  • Magas fehérjetartalmú, tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű, fogyasztásra kész, rostot tartalmazó, szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer.
  • Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
    1920 kcal/nap [25,6 kcal/ttkg]
  • Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 95 g/nap [1,3 g/ttkg]

Nutrison Advanced Diason Energy High Protein

Betegséghez kapcsolódó malnutríció esetén diabetes mellitusos vagy hyperglikémiás betegek diétás ellátására, ahol magasabb energia és fehérje szükséges

  • Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
    2250 kcal/nap [30,0 kcal/ttkg]
  • Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 115 g/nap [1,5 g/ttkg]

Nutrison letölthető anyagok

Intense tájékoztató (PDF)
Szondatermék kiválasztása (PDF)

A Szondatermék kiválasztása (PDF) letöltéséhez kattintson a képre!

Nutrison Intense - Táplálásfelépítés gyomorba (PDF)

A Táplálásfelépítés Nutrisonnal (PDF) letöltéséhez kattintson a képre!

Protein Intense táplálásfelépítés (PDF)

A Példák táplálásfelépítésre (PDF) letöltéséhez kattintson a képre!

Nutricia Termékválasztó applikáció

Töltse le a Nutricia Termékválasztó applikációt, hogy mindig naprakész termékinformációval rendelkezzen , akár offline üzemmódban is!

Letöltés itt:

   

Nutricia tanácsadás:
06-80-223-223

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Annak érdekében, hogy a meghirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt a munkavégzés a lehető legzökkenőmentesebb maradjon, orvoslátogatóink rendelkezésre állnak bármilyen szakmai kérdés vagy segítségkérés esetén.

További kérdéseikkel forduljanak bizalommal közvetlenül a Nutricia kapcsolattartójukhoz, vagy írjanak központi irodánk munkatársainak!

  • Hidden
    A fenti űrlapon megadott személyes adatokat a Nutricia Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak szerint kezeljük.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Nutricia Otthonápoló és Tanácsadó Szolgálat:

munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható

06 80 223 223

E-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Danone Kft.

Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 680.
Központi telefonszám: 06 1 452 7770