COVID betegek táplálásterápiája

A COVID-19-pandémia kezdetekor még nem álltak rendelkezésre szakmai ajánlások a betegek orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápiájával (klinikai táplálásával) kapcsolatosan. A vírus rohamos terjedése azonban gyors és globális tudásmegosztáshoz vezetett világszerte, így a táplálásterápia hamar szerves részévé vált az ellátásnak.

Ma már számos szakmai szervezet megfogalmazta a saját táplálásterápiás ajánlását COVID-betegek részére, melyeket követve csökkenthető a kóros tápláltsági állapotok kialakulásának kockázata, illetve javaslatokat fogalmaznak meg az egyes kórállapotok (pl. malnutríció, szarkopénia, szarkopén obezitás) hatékony kezelésére.

Bővebb információ: https://medicalnutritionindustry.com

Milyen gyakori COVID betegeknél a kóros tápláltsági állapotok előfordulása?

52,7%

-ban malnutríció diagnosztizálható [1]

73%

-ban szarkopénia magas rizikója dokumentálható [2]

COVID-betegeknél a malnutríció és a szarkopénia rizikójának előfordulási gyakorisága függ [1,2]:

  • a vizsgált módszertől: MUST/MNA malnutríció-, SARC-F szarkopénia rizikóját szűrő módszerek
  • a kiválasztott betegcsoport ellátási helyétől: a betegek az otthonukban tartózkodnak, normál vagy intenzív osztályos kezelésben részesülnek
  • a társbetegségektől, illetve
  • a betegek életkorától.
Referenciák

[1] Li T, et al. Prevalence of malnutrition and analysis of related factors in elderly patients with COVID-19 in Wuhan, China. Eur J Clin Nutr. 2020; 74(6): 871–875;

[2] Nicolette J W, et al. Poor nutritional status, risk of sarcopenia and nutrition related complaints are prevalent in COVID-19 patients during and after hospital admission. Clin Nutr ESPEN. 2021; 43: 369–376.

A malnutríció és szarkopénia szűréséről, valamint a kóros tápláltsági állapotok táplálásterápiával történő kezeléséről további érdekes cikkek olvashatók a „Táplálásterápia COVID és poszt-COVID időszakban” című, Gasztroenterológiai és Hepatológiai Szemle, 2021. június 1-én megjelenő szupplementumában.

COVID és post-COVID betegek orvosi felügyeleletet igénylő táplálásterápiás ajánlásai [1,2,3]

Napi energiaigény:

27-30 kcal/ttkg

alultápláltság esetén: >30 kcal/ttkg/nap

Napi fehérjeigény:

1 g/ttkg

polimorbiditás, szarkopénia esetén:  ≥1,2 g/ttkg

Referenciák

[1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;

[2] Csontos Á. A. A poszt-COVID-szindróma gasztroenterológiai vonatkozásai. Gasztroenterológia és Hepatológiai Szemle.2021; 7(sup1):5-7;

[3] Molnár A, Vajer P. Orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápiás intervenció a háziorvosi gyakorlatban. Gasztroenterológia és Hepatológiai Szemle. 2021;7(sup1):10-13.

Per os:

Per os fogyasztható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel folytatott kiegészítő táplálás esetén [1,2,3,4,5,6]:

  • 400-600 kcal/nap
  • 30 g fehérje/nap
  • ≥12 hét terápiás hossz krónikus betegségek fennállása esetén
  • diabetes mellitus comorbiditas esetén, cukorbetegeknek kifejlesztett termékek javasoltak
  • volumen-intolerancia, illetve csökkent beteg-együttműködés esetén a magas tápanyag-denzitású, kis napi volumenű termékek javasoltak

Nutricia portfólió − per os

Energia:2,4 kcal/ml  (720 kcal)
Fehérje: 29 g

Napi adag 1 palack (300 ml), amely elosztandó 3 részre a nap során

  • Betegséghez kapcsolódó malnutrició diétás ellátására
  • Tápanyagtartalom szempontjábol teljes értékű speciális élelmiszer
  • Kizárólagos táplálás esetén a napi adag 2-3 palack (6-9 részre elosztva)
  • Nutridrink Max betegtájékoztató letöltése

Fehérje: 20 g/palack (26 EN%)

Magas fehérjeszükséglet és szénhidrát anyagcserezavar esetén

  • Glükóz anyagcserezavarban szenvedő betegek betegséghez
    kapcsolódó malnutríciójának diétás ellátására
  • Fennálló diabetes mellitus, illetve a daganatellenes vagy szupportív
    kezelések mellékhatásaként fellépő szénhidrát anyagcserezavar esetén
  • Fortimel DiaCare tájékoztató letöltése
Referenciák

[1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;

[2] Cederholm T, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49-64;

[3] Cawood AL, et al. A Review of Nutrition Support Guidelines for Individuals with or Recovering from COVID-19 in the Community. Nutrients. 2020;12(11);

[4] Cederholm T, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019;38(1):1-9;

[5] Gomes F, et al. ESPEN guidelines on nutritional support for polymorbid internal medicine patients. Clin Nutr. 2018;37(1):336-53;

[6] Volkert D, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2019;38(1):10-47;

LETÖLTHETŐ KIADVÁNY: 
Idős, polimorbid beteg táplálásterápiája

Járuljon hozzá idős betege táplálátsági állapotának javításához!

  • napi 1 palack Nutridrink Max:
    egy 70 kg-os idős beteg napi energiaés fehérjeszükségletének kb. 1/3-át fedezi!
  • Fortimel Diacare:
    Magas fehérjeszükséglet és szénhidrát anyagcserezavar esetén
Letöltöm >

Szondatáplálás:

  • súlyos diszfágia esetén, vagy ha per os nem biztosítható az energiaigény szondatáplálás szükséges [1,2,3]
  • diabetes mellitus komorbiditás esetén, cukorbetegeknek kifejlesztett szondatermékek javasoltak [3]

Energiatartalom: 1,28 kcal/ml
Magas fehérje tartalom: 23 EN%

Metabolikus stresszhez kapcsolódó malnutríció esetén, szondatáplált betegek részére

  • teljes értékű, fogyasztásra kész szondatápszer
  • 6-féle rostból álló rostkeveréket tartalmaz (MF6):
    szója poliszacharid, inulin, rezisztens keményítő, gumiarábikum,
    oligofruktóz, cellulóz
Referenciák

 [1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;

[2] Bischoff SC, et al. ESPEN guideline on home enteral nutrition. Clin Nutr. 2020;39(1):5-22; [3] Cederholm T, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49-64;

COVID-betegek szondatáplálása az intenzív osztályon

A szakmai társaságok a kritikus állapotú betegek részére az alábbiakat javasolják [1-5]:

A súlyos COVID-os betegeknél, akik intenzív osztályos ellátást igényelnek, előfordulhat ARDS, szeptikus sokk vagy sokszervi diszfunkció is. A tünetek súlyosságától, az oxigénterápia módjától, a tápláltsági állapottól és a táplálhatóságtól függően kerül meghatározásra az energia- és a fehérjeszükséglet, valamint a táplálási mód is.

Napi energiaigény:

20-25 kcal/ttkg

ami szükség esetén 25-30 kcal/ttkg-ra növelhető

Napi fehérjeigény:

1,2-2 g/ttkg

 

Referenciák

[1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;

[2] van Zanten ARH, et al. Nutrition therapy and critical illness: practical guidance for the ICU, post-ICU, and long-term convalescence phases. Crit Care. 2019 21;23(1):368;

[3] Singer P, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2019;38(1):48–79;

[4] Chapple, O.A,  et al.  Nutrition guidelines for critically ill adults admitted with COVID-19: Is there consensus? Clinical Nutrition ESPEN 2021;44:69-77,  

[5] Barazzoni R, et al. endorsed by the ESPEN Council. Nutritional management of individuals with obesity and COVID-19: ESPEN expert statements and practical guidance. Clin Nutr. 2021;11:S0261-5614(21)00248-X.

Kritikus állapotú, kiemelkedően magas fehérjeigényű, szondatáplált betegek számára.

  • A főbb nemzetközi iránymutatások alapján fejlesztve
  • A táplálásterápia teljes értékű fehérjét tartalmazó termékekkel való megkezdéséhez.
Energia: 1500 ml termékre vonatkozóan:
1890 kcal/nap
25,2 kcal/ttkg
Fehérje 1500 ml termékre vonatkozóan:
150 g/nap
2,0 g/ttkg

Tekintse meg az ICU COVID webinar előadásait, melynek témája:

A team munka jelentősége a COVID-19 kritikus állapotú beteg táplálásterápiájában

A webinar a Timeless Event szervezésében, 2021. december 1-én hangzott el.

Kiknek szól a webinar?
Mindenkinek, aki a fenti téma iránt érdeklődik, különös tekintettel az intenzív osztályon és a COVID osztályon dolgozókra, illetve azokra,
akik nagy eséllyel átkerülhetnek dolgozni ezekre az osztályokra a pandémia súlyosbodása esetén!

Prof. Dr. Csomós Ákos
Szakmai ajánlások priorizálása a COVID-19 táplálásterápiájáról

Dr. Péter Ádám
Kritikus állapotú, obez betegek ellátásának kihívásai a COVID-19 pandémia idején

Sajerli Csaba
Szondatáplálás szakszerű kivitelezése az intenzív osztályon, COVID-19 betegeknél

Dr. Molnár Andrea Ph.D.
Személyre szabott táplálásterápia evidencia alapú elmélete és gyakorlati kivitelezése

NUTRICIA által szponzorált előadás

Prof. Dr. Csomós Ákos
Összefoglalás

LETÖLTHETŐ KIADVÁNY:

Táplálásterápia az intenzív terápiás osztályon

SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG

Letöltöm >

LETÖLTHETŐ KIADVÁNY:

Táplálásterápiás ajánlások kritikus állapotú COVID-19 betegek számára

SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG

Letöltöm >

Nutricia szolgáltatásai a táplálásterápia támogatására

Nutricia Otthonápoló Szolgálat

Az ÁNTSZ engedéllyel és ISO minősítéssel rendelkező térítésmentes Nutricia Otthonápoló Szolgálat szakmailag megbízható segítséget nyújt az otthoni szondatáplálás során.

Flocare portfólió

A Flocare® termékcsalád innovatív orvostechnikai eszközöket kínál enterális tápláláshoz, amely a betegbiztonságot szem előtt tartva, lehetővé teszi a szondatáplálás könnyű és kényelmes alkalmazását. 

Nutricia Termékválasztó applikáció

Töltse le az applikációt, hogy mindig naprakész termékinformációval rendelkezzen, akár offline üzemmódban is! Letöltés itt:

   

Nutricia tanácsadás:
06-80-223-223

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Annak érdekében, hogy a meghirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt a munkavégzés a lehető legzökkenőmentesebb maradjon, orvoslátogatóink rendelkezésre állnak bármilyen szakmai kérdés vagy segítségkérés esetén.

További kérdéseikkel forduljanak bizalommal közvetlenül a Nutricia kapcsolattartójukhoz, vagy írjanak központi irodánk munkatársainak!

  • Hidden
    A fenti űrlapon megadott személyes adatokat a Nutricia Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak szerint kezeljük.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Nutricia Otthonápoló és Tanácsadó Szolgálat:

munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható

06 80 223 223

E-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Danone Kft.

Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 680.
Központi telefonszám: 06 1 452 7770

Ismerje meg a speciális ellátásban részesülő betegek táplálásterápiáját is!

Sebészet: pre és posztoperatív táplálásterápia

Ismerje meg, hogyan támogathatja a perioperatív
táplálásterápia a műtét sikerét!

Intenzív ellátás

Tudta ön, hogy az izomvesztés jelentős hatással van az intenzív
ellátásban részesülő betegek túlélésére és felépülésére?

 

Promóciós kód: ADU21ALLSPE135ONLHU  Lezárás dátuma: 2021.12.14.

Táplálásterápia témájú hírlevelünben a legfrissebb szakmai hírekről és publikációkról, aktuális, elérhető képzésekről, valamint kapcsolódó termékeinket érintő információkról tájékoztatjuk érdeklődő partnereinket.

Hírleveleinkre csak orvosok, egészségügyi dolgozók illetve gyógyszerészek iratkozhatnak fel.