COVID betegek táplálásterápiája
A COVID-19-pandémia kezdetekor még nem álltak rendelkezésre szakmai ajánlások a betegek orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápiájával (klinikai táplálásával) kapcsolatosan. A vírus rohamos terjedése azonban gyors és globális tudásmegosztáshoz vezetett világszerte, így a táplálásterápia hamar szerves részévé vált az ellátásnak.
Ma már számos szakmai szervezet megfogalmazta a saját táplálásterápiás ajánlását COVID-betegek részére, melyeket követve csökkenthető a kóros tápláltsági állapotok kialakulásának kockázata, illetve javaslatokat fogalmaznak meg az egyes kórállapotok (pl. malnutríció, szarkopénia, szarkopén obezitás) hatékony kezelésére.
Bővebb információ: https://medicalnutritionindustry.com
52,7%
-ban malnutríció diagnosztizálható [1]
73%
-ban szarkopénia magas rizikója dokumentálható [2]
COVID-betegeknél a malnutríció és a szarkopénia rizikójának előfordulási gyakorisága függ [1,2]:
- a vizsgált módszertől: MUST/MNA malnutríció-, SARC-F szarkopénia rizikóját szűrő módszerek
- a kiválasztott betegcsoport ellátási helyétől: a betegek az otthonukban tartózkodnak, normál vagy intenzív osztályos kezelésben részesülnek
- a társbetegségektől, illetve
- a betegek életkorától.
Referenciák
[1] Li T, et al. Prevalence of malnutrition and analysis of related factors in elderly patients with COVID-19 in Wuhan, China. Eur J Clin Nutr. 2020; 74(6): 871–875;
[2] Nicolette J W, et al. Poor nutritional status, risk of sarcopenia and nutrition related complaints are prevalent in COVID-19 patients during and after hospital admission. Clin Nutr ESPEN. 2021; 43: 369–376.
A malnutríció és szarkopénia szűréséről, valamint a kóros tápláltsági állapotok táplálásterápiával történő kezeléséről további érdekes cikkek olvashatók a „Táplálásterápia COVID és poszt-COVID időszakban” című, Gasztroenterológiai és Hepatológiai Szemle, 2021. június 1-én megjelenő szupplementumában.
Napi energiaigény:
27-30 kcal/ttkg
alultápláltság esetén: >30 kcal/ttkg/nap
Napi fehérjeigény:
1 g/ttkg
polimorbiditás, szarkopénia esetén: ≥1,2 g/ttkg
Referenciák
[1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;
[2] Csontos Á. A. A poszt-COVID-szindróma gasztroenterológiai vonatkozásai. Gasztroenterológia és Hepatológiai Szemle.2021; 7(sup1):5-7;
[3] Molnár A, Vajer P. Orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápiás intervenció a háziorvosi gyakorlatban. Gasztroenterológia és Hepatológiai Szemle. 2021;7(sup1):10-13.
Per os:
Per os fogyasztható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel folytatott kiegészítő táplálás esetén [1,2,3,4,5,6]:
- 400-600 kcal/nap
- 30 g fehérje/nap
- ≥12 hét terápiás hossz krónikus betegségek fennállása esetén
- diabetes mellitus comorbiditas esetén, cukorbetegeknek kifejlesztett termékek javasoltak
- volumen-intolerancia, illetve csökkent beteg-együttműködés esetén a magas tápanyag-denzitású, kis napi volumenű termékek javasoltak
Nutricia portfólió − per os
Energia:2,4 kcal/ml (720 kcal)
Fehérje: 29 g
Napi adag 1 palack (300 ml), amely elosztandó 3 részre a nap során
- Betegséghez kapcsolódó malnutrició diétás ellátására
- Tápanyagtartalom szempontjábol teljes értékű speciális élelmiszer
- Kizárólagos táplálás esetén a napi adag 2-3 palack (6-9 részre elosztva)
- Nutridrink Max betegtájékoztató letöltése
Fehérje: 20 g/palack (26 EN%)
Magas fehérjeszükséglet és szénhidrát anyagcserezavar esetén
- Glükóz anyagcserezavarban szenvedő betegek betegséghez
kapcsolódó malnutríciójának diétás ellátására - Fennálló diabetes mellitus, illetve a daganatellenes vagy szupportív
kezelések mellékhatásaként fellépő szénhidrát anyagcserezavar esetén - Fortimel DiaCare tájékoztató letöltése
Referenciák
[1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;
[2] Cederholm T, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49-64;
[3] Cawood AL, et al. A Review of Nutrition Support Guidelines for Individuals with or Recovering from COVID-19 in the Community. Nutrients. 2020;12(11);
[4] Cederholm T, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019;38(1):1-9;
[5] Gomes F, et al. ESPEN guidelines on nutritional support for polymorbid internal medicine patients. Clin Nutr. 2018;37(1):336-53;
[6] Volkert D, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2019;38(1):10-47;
LETÖLTHETŐ KIADVÁNY:
Idős, polimorbid beteg táplálásterápiája
Járuljon hozzá idős betege táplálátsági állapotának javításához!
- napi 1 palack Nutridrink Max:
egy 70 kg-os idős beteg napi energiaés fehérjeszükségletének kb. 1/3-át fedezi! - Fortimel Diacare:
Magas fehérjeszükséglet és szénhidrát anyagcserezavar esetén
Szondatáplálás:
- súlyos diszfágia esetén, vagy ha per os nem biztosítható az energiaigény szondatáplálás szükséges [1,2,3]
- diabetes mellitus komorbiditás esetén, cukorbetegeknek kifejlesztett szondatermékek javasoltak [3]
Energiatartalom: 1,28 kcal/ml
Magas fehérje tartalom: 23 EN%
Metabolikus stresszhez kapcsolódó malnutríció esetén, szondatáplált betegek részére
- teljes értékű, fogyasztásra kész szondatápszer
- 6-féle rostból álló rostkeveréket tartalmaz (MF6):
szója poliszacharid, inulin, rezisztens keményítő, gumiarábikum,
oligofruktóz, cellulóz
Referenciák
[1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;
[2] Bischoff SC, et al. ESPEN guideline on home enteral nutrition. Clin Nutr. 2020;39(1):5-22; [3] Cederholm T, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49-64;
A szakmai társaságok a kritikus állapotú betegek részére az alábbiakat javasolják [1-5]:
A súlyos COVID-os betegeknél, akik intenzív osztályos ellátást igényelnek, előfordulhat ARDS, szeptikus sokk vagy sokszervi diszfunkció is. A tünetek súlyosságától, az oxigénterápia módjától, a tápláltsági állapottól és a táplálhatóságtól függően kerül meghatározásra az energia- és a fehérjeszükséglet, valamint a táplálási mód is.
Napi energiaigény:
20-25 kcal/ttkg
ami szükség esetén 25-30 kcal/ttkg-ra növelhető
Napi fehérjeigény:
1,2-2 g/ttkg
Referenciák
[1] Barazzoni R, et al. ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection. Clin Nutr. 2020;39(6):1631-8;
[2] van Zanten ARH, et al. Nutrition therapy and critical illness: practical guidance for the ICU, post-ICU, and long-term convalescence phases. Crit Care. 2019 21;23(1):368;
[3] Singer P, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. Clin Nutr. 2019;38(1):48–79;
[4] Chapple, O.A, et al. Nutrition guidelines for critically ill adults admitted with COVID-19: Is there consensus? Clinical Nutrition ESPEN 2021;44:69-77,
[5] Barazzoni R, et al. endorsed by the ESPEN Council. Nutritional management of individuals with obesity and COVID-19: ESPEN expert statements and practical guidance. Clin Nutr. 2021;11:S0261-5614(21)00248-X.
Kritikus állapotú, kiemelkedően magas fehérjeigényű, szondatáplált betegek számára.
- A főbb nemzetközi iránymutatások alapján fejlesztve
- A táplálásterápia teljes értékű fehérjét tartalmazó termékekkel való megkezdéséhez.
Energia: 1500 ml termékre vonatkozóan:
1890 kcal/nap
25,2 kcal/ttkg
Fehérje 1500 ml termékre vonatkozóan:
150 g/nap
2,0 g/ttkg
Tekintse meg az ICU COVID webinar előadásait, melynek témája:
A team munka jelentősége a COVID-19 kritikus állapotú beteg táplálásterápiájában
A webinar a Timeless Event szervezésében, 2021. december 1-én hangzott el.
Kiknek szól a webinar?
Mindenkinek, aki a fenti téma iránt érdeklődik, különös tekintettel az intenzív osztályon és a COVID osztályon dolgozókra, illetve azokra,
akik nagy eséllyel átkerülhetnek dolgozni ezekre az osztályokra a pandémia súlyosbodása esetén!
Prof. Dr. Csomós Ákos
Szakmai ajánlások priorizálása a COVID-19 táplálásterápiájáról
Dr. Péter Ádám
Kritikus állapotú, obez betegek ellátásának kihívásai a COVID-19 pandémia idején
Sajerli Csaba
Szondatáplálás szakszerű kivitelezése az intenzív osztályon, COVID-19 betegeknél
Dr. Molnár Andrea Ph.D.
Személyre szabott táplálásterápia evidencia alapú elmélete és gyakorlati kivitelezése
NUTRICIA által szponzorált előadás
Prof. Dr. Csomós Ákos
Összefoglalás
LETÖLTHETŐ KIADVÁNY:
Táplálásterápia az intenzív terápiás osztályon
SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG
LETÖLTHETŐ KIADVÁNY:
Táplálásterápiás ajánlások kritikus állapotú COVID-19 betegek számára
SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG SZÖVEG
Nutricia szolgáltatásai a táplálásterápia támogatására
Nutricia Otthonápoló Szolgálat
Az ÁNTSZ engedéllyel és ISO minősítéssel rendelkező térítésmentes Nutricia Otthonápoló Szolgálat szakmailag megbízható segítséget nyújt az otthoni szondatáplálás során.
Flocare portfólió
A Flocare® termékcsalád innovatív orvostechnikai eszközöket kínál enterális tápláláshoz, amely a betegbiztonságot szem előtt tartva, lehetővé teszi a szondatáplálás könnyű és kényelmes alkalmazását.
Nutricia tanácsadás:
06-80-223-223
További kérdéseikkel forduljanak bizalommal közvetlenül a Nutricia kapcsolattartójukhoz, vagy írjanak központi irodánk munkatársainak!
Nutricia Otthonápoló és Tanácsadó Szolgálat:
munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható
06 80 223 223
E-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Danone Kft.
Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 680.
Központi telefonszám: 06 1 452 7770
Ismerje meg a speciális ellátásban részesülő betegek táplálásterápiáját is!
Sebészet: pre és posztoperatív táplálásterápia
Ismerje meg, hogyan támogathatja a perioperatív
táplálásterápia a műtét sikerét!
Intenzív ellátás
Tudta ön, hogy az izomvesztés jelentős hatással van az intenzív
ellátásban részesülő betegek túlélésére és felépülésére?