Szerző: Farkas Tünde, Intézetvezető főnővér
Intézmény: Hársfalevél Ápolási Intézet és Nyugdíjasház
Kategória: Táplálásterápia Bentlakásos intézményekben

Intézetünk 60 férőhelyes magán ápolási intézet. Betegeink túlnyomó része speciális ápolásra szorul. Többek között vállaljuk apalliumos, (vigil kómás, éber kómás), ALS, GBS és más súlyos idegrendszeri károsodott betegek élethosszig tartó ápolását. Közel egy éve már gépi lélegeztetett betegünk is van. A táplálásra mindig nagy hangsúlyt fektetünk jelenleg 15 betegünk részesül mesterséges enterális táplálásban. Mindegyikük PEG-en át táplált, mert állapotukból adódóan hosszú időn át kell szondatáplálást biztosítani a részükre.

Közülük 9 fő apalliumos, 4 paciensünk felébredt a kómatózus állapotból, de vagy minimál tudatos, vagy a fizikális állapota miatt ugyan olyan ellátást igényel, mint az éber kómások. Egy betegünk STROKE utáni dysphagias, haemipleg és egy betegünk előrehaladott mozgató neuron beteg, aki már gépi lélegeztetésre szorul. Az ő ellátásukat figyelembe véve készítettünk egy elemzést, hogy hogyan lehet személyre szabottan, költséghatékonyan, és kényelmesen biztosítani a leg megfelelőbb táplálás terápiát intézményi kereteken belül.

Mivel nem részesülünk állami támogatásban a betegeknek felírt recepteket és a NEAK által biztosítható egyedi elbírálást is igénybe tudjuk venni. A tápszereket és a tápláláshoz szükséges eszközöket kedvezménnyel, receptre ki tudjuk váltani. Ennek köszönhető, hogy mind a 15 PEG-n táplált betegünk Infinity pumpával kapja a tápszert. Mindenkinek saját pumpája és szereléke van.

Korábban mi is, mint sokan mások idegenkedtünk a pumpa használatától. Indokok között első helyen volt, hogy drága. Ezt követte, hogy körülményes a szerelékek beszerzése és az alkalmazás, majd nehezen adoptálható az idősebb ápolók körében stb. Mégis kipróbáltuk, megismertük és megszerettük ezt a korszerű táplálási módot.  Innen pedig már csak egy lépés volt a költséghatékonyság összehasonlítása.

Bólus táplálás:

A bólus táplálás során egyszerre csak 300 ml tápszert és max. 100 ml vizet adhattunk be a gyomorba lassan, szövődménymentesen. Ez kb. 10 percet vett igénybe betegenként. A folyamatot 6x kellett megismételni/ beteg egy nap, ahhoz, hogy a megfelelő kalória és folyadékbevitel biztosítva legyen. Ha gyorsabban adja be a nővér, akkor hányás, hasmenés gyakorta jelentkezik. A felbontott szondatápszer a nem megfelelő tárolás miatt megromolhat. A tápszer zacskóból a fecskendőbe és a beteg gyomrába kerülése közben több hibalehetőség is fennáll. (sterilitás hiánya, kiborulás, számolási hiba stb.)

Táplálás Infinity pumpával:

A táplálás elindítása betegenként 5-6 percet vesz igénybe naponta 1x! Természetesen ezt többször meg kell szakítani egyes ápolási feladatok elvégzése miatt, vagy egyszerűen azért, mert a beteg étkeztetési rendje ezt megkívánja, de csupán egy-egy gombnyomást jelent az újraindítás. A tápszert az eredeti csomagolásból nem kell kiönteni, tehát a csíramentesség nem sérül. Nincs elmérés, elfelejtés, „pancsolás”. A szerelékbe nem alvad bele a tápszer és még véletlenül sem megy le gyorsabban a kívánatosnál a 1,5l tápszer.

  1. Költséghatékonyság 1500 ml tápszer és 800 ml víz beadás és 1 nővér munkájával számolva 15 beteg esetén/ nap.

(A számok hozzávetőleges átlag beadási idővel értendők, természetesen egyénenként eltérőek lehetnek csak szemléltetésül szolgálnak!)

Bólus táplálásInfinity rendszerrel való táplálás
300ml táp.+100ml víz =400ml/ alkalom. Ezt 6x kell egy nap ismételni betegenként. Ha egy táplálás 10 perc / beteg/ alkalom, akkor az 15×10 perc/15 beteg/alkalom Vagyis 15x10x6= 900 perc/6 étkezés/nap/ 15 beteg. Az 14 munkaóra lenne 1 ápolónak!  1500 ml tápszert felhelyezzük, 5 perc/ beteg/ nap. Akkor 5perc x15beteg =75perc Ez az idő a tápszerre vonatkozik, ha a vizet is pumpával adagoljuk, akkor természetesen ugyanez az idő intervallum szükséges, de így is 150 perc lesz a 15 betegnél, ami összesen 2,5 óra munkaóra lenne 1 ápolónak!  
  • Költséghatékonyság az eszközökkel számolva.

(Az eszközök típusa és fotója a mellékletben látható)

Bólus táplálásInfinity rendszerrel való táplálás
Fecskendő/nap/beteg: 380 Ft. x15= 5700 Ft.Pumpa csak egyszeri 10 000Ft./ beteg NEAK támogatással. (Nem szerepel a további számításban) Fecskendő:25,5 Ft/beteg Szerelék:105 Ft/beteg Összesen: 1957,5 Ft a 15 betegre napi szinten.

Az előbbi összehasonlításból látható, hogy naponta 10-12 óra munkaidő megtakarítást érhetünk el azzal, hogy Infinity rendszerrel táplálunk. Ez 1 ember napi bérköltségét is fedezi. Az eszközök tekintetében is önmagukért beszélnek a számok, hiszen 31 napos hónapot figyelembe véve a bólus táplálás 176 700 forintba, míg a pumpával történő 60 682 forintba kerül. A megtakarítás 116 018 forint egy hónapban. Ezeknek a számoknak, és a tapasztalataink birtokában kijelenthetjük, hogy bennünket meggyőzött, hogy jól döntöttünk, mikor a bólus táplálásról az Infinity pumpás táplálásra tértünk át.

Melléklet: