Szerzők: Kovács Zsoltné és Szabó Alexandra
Intézmény: Somogy Megyei „Kaposi Mór” Kórház Neurológiai osztály
Kategória: Stroke-on átesett betegek táplálása

WHO meghatározása szerint a stroke: „Az agyműködés globális vagy focalis zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló klinikai tünet együttes, mely több, mint 24 órán keresztül áll fenn, vagy halált okoz, s melynek bizonyíthatóan nincs más oka, mint az agyi érrendszerben kialakult elváltozás”

A stroke a világon a harmadik leggyakoribb halálok, attól függően, hogy az agy mely részét érinti, különböző tünetcsoportokat idézhet elő. Tünetei közé tartozik a nyelészavar, amely jelentheti folyadéknyelés nehezítettségét, illetve teljes nyelési képtelenséget.

A táplálkozás alapvető emberi szükséglet, a malnutrició a beteg állapotát jelentősen súlyosbítja. Nyelészavar esetén mesterségesen kell bevinni a szükséges tápanyagokat, melynek célja a megfelelő energia és szubsztrátbevitel, a metabolikus folyamatok működésének biztosítása. A mesterséges táplálás minden esetben orvosi indikáció alapján végrehajtandó ápolói feladat. Táplálás történhet enterális és parenterális formában. Mindaddig, amíg a bélrendszer működőképes, enterális táplálás az elsődleges.

Folyadéknyelés nehézsége esetén osztályunkon a folyadék besűrítése segítségével biztosítjuk a megfelelő bevitelt, melyre a Nutilis port használjuk.A Nutilis egy sűrítő por, amely könnyen italokba, ételekbe és tápszerekbe keverhető. Más sűrítőktől eltérően, optimális amiláz-rezisztenciával rendelkezik, ami biztosítja, hogy az étel és ital sűrű jellege a szájüregben is megmaradjon, ne váljon folyékonnyá.” A dobozban lévő adagolókanál segítségével a diszfágiás beteg számára megfelelő mértékig tudjuk sűríteni a folyadékot, hogy a nyelése biztonságos legyen. A Nutilis nem változtatja meg az étel, ital ízét, színét, hűthető, melegíthető.

Beszélhetünk ún. kiegészítő, per os táplálásról, amikor a páciens képes a szájon át történő táplálkozásra, de a tápanyagok felvétele, emésztése, felszívódása korlátozott, alultápláltsági állapot áll fent különböző okok miatt. Ilyen esetben a nyelési reflex jól működik.

Ilyen esetben osztályunkon Nutridrinket adunk a betegeknek a kezelőorvos által előírt mennyiségben, mely egy teljes értékű, magas energia tartalmú, gluténmentes, gyógyászati célra szánt iható tápszer. Különböző ízesítésűek, nyáron behűtve fogyaszthatók. Joghurtos ízek kivételével laktózmentesek.

Ha a beteg nyelésképtelen osztályunkon kezdetben nasogastricus szondán, majd 14 nap után is fenálló nyelészavar esetén Percután Enterostomán (PEG) kersztül gastrálisan történik a mesterséges táplálás, kezdetben bólusban adagolófecskendő segítségével, majd gravitációs szereléken keresztül.  Az enterális táplálást fel kell építeni. Szondatápszerek folyékony formában tartalmazzák a beteg számára szükséges fehérje-, zsír-, szénhidrát-, ásványi anyag-, vitamin- és nyomelem mennyiségét.

Stroke következményeként sok eszméletlen, kontaktusképtelen beteget látunk el, akiknél az enterális táplálást 24 órán belül elkezdjük NG szondán keresztül, mely nem csak a malnutrició kockázatát csökkenti, de hozzájárul a nyomási fekélyek megelőzéséhez is. Ugyanis az alultáplált beteg izomtömege sorvad, bőr alatti szövetek elvékonyodnak. A megfelelő tápanyagbevitel segít a hámszövet újraépítésében, illetve elősegíti a kialakult decubitus gyógyulását. 

Gastrális táplálás során Nutrison tápszereket alkalmazunk a beteg anyagcsere szükségletének figyelembevételével, melynek felmérése dietetikai konzilum keretén belül történik. (MUST pontszám)

Tehát megállapíthatjuk, hogy a stroke-on átesett beteg kórházi ellátása során fokozott figyelmet kell kapnia a megfelelő tápanyag, vitamin, energia és szubsztrátbevitelnek, mert a páciensek nagy része már a beérkezése előtt is alultáplált volt, mely rontja a felépülés esélyét. Fontos kiemelni beérkezéskor a nyeléspróba fontosságát, mely során felmérjük a beteg nyelési képességét és ápolói kompetencián belül eldöntjük a további enterális táplálás irányvonalát. Kialakítjuk a beteg számára személyre szabott étrendet kórházunk ápolási protokolljának figyelembevételével. Különböző táplálási formák között átmenetet kell képezni. Szükség esetén az orvossal egyeztetve szondalehelyezést végzünk. Mesterséges táplálást az előírtak szerint kivitelezzük. Folyamatos laborkontrollal monitorozzuk a megfelelő fehérjebevitelt. Fontos a higiénés szabályok betartása ugyanúgy, mint egyéb ápolási folyamatok során.