Szerző: Böröcz Boglárka, dietetikus
Intézmény: Csolnoky Ferenc Kórház, Sugárterápiás Osztály
Kategória: Onkológiai betegek táplálása

2016. december 22-én az Egészségügyi Közlöny 22. számában jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve, mely előírja a kórházi betegek tápláltsági állapotának felmérését és a tápláltsági zavarok táplálásterápiával történő kezelését.

Napjainkban az alultápláltság mellett a sarcopen obesitas felismerésére is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Intézményünk sugárterápiás osztályán minden betegnél elektronikus úton töltjük ki az e-Medsol rendszerében a dietetikai dokumentációt, így ez az orvosok számára is bármikor elérhető.  Alultápláltsági rizikószűréshez nemzetközileg validált mérőmódszert, a MUST-ot (Malnutrition Universal Screening Tool) használjuk. Ezenkívül nyomon követjük a betegek szérum összfehérje-, és albumin szintjét, valamint a lymphocyta számot is.

Betegeink már az első orvosi konzultáció során írásos tájékoztatót kapnak a javasolt étrendi ajánlásokról, amit szükség esetén szóbeli diétás tanácsadással egészítjük ki.

Jelen pályázati anyagunkba a 2017.január 1-jétől 2017. szeptember 30-ig az osztályon kezelt fej-nyak régiót érintő daganatos betegek (39 fő) kerültek be. Náluk a legnagyobb a rizikó alultápláltság szempontjából, hiszen a betegek nagy része már a kezelés megkezdése előtt alultáplált.

Pácienseinknek a sugárkezelés megkezdése előtt PEG (Percutan Endoscopos Gastrostoma) beültetést szoktunk javasolni, hogy a későbbi mellékhatások mellett is megoldott legyen a táplálásuk.  A kezelt betegek közül 26 fő rendelkezik PEG-gel, 2 főnél nasogastricus szondát alkalmaztunk. 3 betegnél pedig átmenetileg szükség volt parenterális kiegészítésre is.

A 2017-es ESPEN GUIDELINE alapján a daganatos betegek energiaszükséglete 25-30 kcal/ttkg/nap, fehérjeszükségletük 1-1,5g/ttkg/nap. Az esszenciális aminosavak és azon belül is és az elágazó szénláncú aminosavak biztosítása érdekében tápláltsági állapottól és egyéb társbetegségektől függően iható tápszerrel egészítjük ki az étrendet. Az osztályunkon levő betegeknek-ha más diétát nem tartanak-kezdetben könnyű-vegyes étrendet írunk elő. Amennyiben a beteg nyelése nehezebbé válik könnyű-vegyes étrendről, etetős étrendre térünk át. Mucositis esetén Calogen tápszert, dysphagia esetén Nutilis port szoktunk adni kiegészítésként. PEG-gel rendelkező betegeknél ezzel egyidejűleg megkezdjük a szondatáplálás felépítését. Mindig felhívjuk a beteg figyelmét, hogy a nyelési reflex fenntartása érdekében az etetős étrend PEG mellett is javasolt, akkor is, ha csak minimális mennyiséget tudnak elfogyasztani.

A pácienseink nemek szerinti megoszlása 25 fő (64,10 %) férfi, 14 fő (35,90%) nő. Megvizsgáltuk az életkori eloszlásukat is, melyet kategorizáltunk. Legnagyobb százalékban 61 és 70 éves kor közötti betegeket kezeltünk. (1. ábra) Az átlagéletkor 63,5 év (44-96 év).

A BMI-t (Body Mass Index) tekintve 12 fő a kezelés megkezdésekor normál BMI tartományban volt, 13 fő pedig már a kezelés megkezdése előtt alultáplált volt. (2.ábra) A vizsgált betegek száma 38 fő, mert egy betegnél nem tudtunk BMI-t számolni két oldali femoralis szintű amputáció miatt.

Pácienseink a daganatos betegség, illetve a sugárkezelés miatt mindannyian a magas kockázatú csoportba tartoznak az alultápláltság rizikója szempontjából. Három csoportra osztottuk őket: MUST:2, MUST:3, MUST:4 vagy magasabb pontszám. (3.ábra) 19 beteg a nagyon magas rizikójú csoportba esik alultápláltság szempontjából, közülük 6 fő nem rendelkezik PEG-gel.

A kezelés mellékhatásai miatt 15 fő adott magának kiegészítésként enterális tápszert, emellett  8 fő táplálkozott per os is.  4 fő egyáltalán nem használta a PEG-et a kezelés ideje alatt.(4.ábra)

A 5. ábra a 26 PEG-es beteg fogyását mutatja be. Közülük 10-en kevesebb, mint 2 kg-ot fogytak, 11 főnek pedig 3-5 kilogrammal csökkent a testtömege.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a PEG-gel rendelkező betegek jobban tartják a testsúlyukat, illetve jobb erőnléti állapotban vannak a sugárkezelés alatt. Fontos, hogy a kezelést ne kelljen felfüggeszteni táplálkozási képtelenség miatt, erre pedig a PEG kiválóan alkalmas.

2017. áprilisa óta heti 1 alkalommal diétás és szondatáplálási tanácsadást tartunk a fej-nyak régiót érintő ambuláns betegek számára, melynek során a dietetikus mellett a szondatápszeres nővér is jelen van. Az antropometriai adatok felvétele után elvégezzük az alultápláltsági rizikószűrést, kiszámoljuk az energiaszükségletüket és megbeszéljük, hogy szükséges-e kiegészítő tápszer használata. Amennyiben a beteg rendelkezik PEG-gel a szondatápszeres nővér ellenőrzi a PEG-et és elvégzi a PEG tornát.

A 3. ágyéki csigolya magasságában történő CT- felvétellel lehetne legpontosabban megítélni a zsírmentes testtömeget és a zsírtömeget.  Jövőbeni célunk, hogy a tápláltsági állapotfelmérések Bio-impedencia analízissel legyenek kiegészítve. Így egyszerűen és gyorsan mérhetjük betegeink testösszetételét vagy alkalmazhatjuk a DEXA-vizsgálatot.

Melléklet: