Táplálásterápia az intenzív ellátásban
Tudjon meg többet a kritikus állapotú betegek táplálásáról!
Tudta ön, hogy az izomvesztés jelentős hatással van az intenzív ellátásban részesülő betegek túlélésére és felépülésére?
Az izomvesztés és a malnutríció gyakori jelenségek a kritikus állapotú betegeknél2-6.
A kóros tápláltsági állapotok a fokozott katabolikus folyamatok és a megnövekedett tápanyagigény következményeként alakul ki2-6.
A malnutríciós betegek jobban ki vannak téve a komplikációk kialakulásának és a mortalitás növekdésének5.
Az izomtömeg vesztés mértéke összefüggést mutat a mortalitás növekedésével! 1
Izomtömeg vesztés mértéke | Mortalitás |
10% | 10% |
20% | 30% |
30% | 50% |
40% | 100% |
A táplásterápiás intervenció meghatározó lehet a malnutríciós/szarkopéniás betegek túlélésére és gyógyulására nézve2,5-7.
Ebben a szakaszban a fehérje egy kulcsfontosságú makrotápanyag, amely hozzájárul a zsírmentes testtömeg megőrzéséhez és előnyös hatással bír mind a mortalitás, mind a mobilitás szempontjából2-7.
A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a kritikus állapotú betegek kezelésében2-7.
Fontos a magas fehérjebevitel?
A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a kritikus állapotú betegek kezelésében, többek között azért is, mert a jelentős proteolízis akár 1 kg-os izomvesztést is okozhat naponta2,5-8.
Az izomtömeg-vesztés korán jelentkezik (első héten), gyorsan halad előre, súlyosabb sokszervi, mint egyszervi elégtelenségben8.
Fontos a korai enterális táplálás megkezdése?
A korai enterális táplálást kell előnyben részesíteni a korai parenterális táplálással szemben. A korai EN csökkentette az infekciókat és a kórházi tartózkodás hosszát a korai PN-nel szemben5.
Fontos, hogy a fehérjeigénynek megfelelően válasszunk terméket?
Enterális táplálás esetén a magas fehérjebevitelt magas fehérjetartalmú szondatermékkel történő táplálással lehet megvalósítani. Magyarországon különböző fehérjetartalmú szondatermékek vannak forgalomban, ezek közül válassza azt, amelyik a beteg fehérjeigényét leginkább fedezi.
Tekintse meg az intenzív terápia szakma nemzetközi szinten is kiemelkedő képviselőinek javaslatát!
Prof. Stephen McClave:
Closing the gap with ICU Guidelines
International Critical Care guidelines recommend to start feeding with whole protein products when initiating enteral feeding in ICU setting.
Prof. Elisabeth De Waele:
Tackling patient malnutrition in the ICU
Malnutrition is an important indicator for ICU re-admissions.
Prof. Paul Wischmeyer:
Patient recovery after the ICU
Critical illness survivors continue to have functional limitations 1 year after discharge.
Hivatkozások:
- Demling RH. Nutrition, anabolism, and the wound healing process: an overview. Eplasty. 2009;9:e9.
- Wandrag L, Brett SJ, Frost GS, Bountziouka V, Hickson M. Exploration of muscle loss and metabolic state during prolonged critical illness: Implications for intervention? PLoS One. 2019 Nov 14;14(11):e0224565.
- Kondrup J, Elia M. Energy and protein balance. In: Sobotka L. Ed. BASICS IN CLINICAL NUTRITION. 5th ed. Prague: Gallén, 2019: 1-6.
- Terblanche E, Proctor C. Critical care. In: Gandy J. (ed.) Manual of Dietetic Practice, 6th Edition. Wiley-Blackwell, 2019: 875-886.
- Singer P, Blaser AR, Berger MM, et al. Clinical Nutrition. ESPEN guideline on clinical nutrition in the intensive care unit. 2019;38:48-79.
- Wischmeyer PE. Current Opinion in Critical Care. Are we creating survivors…or victims in critical care? Delivering targeted nutrition to improve outcomes. 2016;22:279-84.
- Heyland DK, Weijs PJM, Coss-Bu JA, et al. Protein Delivery in the Intensive Care Unit: Optimal or Suboptimal? Nutrition in Clinical Practice. 2017;32:58S-71S.
- Puthucheary ZA, Rawal J, McPhail M, et al. Acute skeletal muscle wasting in critical illness. JAMA. 2013;16;310(15):1591-600.
Nutrison Protein Intense
Kritikus állapotú, kiemelkedően magas fehérjeigényű, szondatáplált betegek számára.
Nutrison Intense letölthető anyagok
Nutrison Intense - Táplálásfelépítés gyomorba (PDF)
PreOP - operáció előtt
Folyadék- és szénhidráttöltéssel a műtét utáni inzulinrezisztencia és metabolikus stressz megelőzéséért
- Biztonságos, 2 órán belül kiürül a gyomorból az alacsony ozmolalitású tiszta szénhidrát alapú termék 1,2,3,4
- A glikogén raktárak hatékony feltöltése 12,5%-os szénhidráttartalmú oldattal
(maltodextrin, fruktóz) 5,6 - Nem okoz hasmenést, mert izo-ozmoláris
- Maradéktalanul felszívódik, mivel rostmentes
- Támogatja a folyadékfelszívódást elektrolittartalma révén
- Jó compliance, a citrom íz által könnyen fogyasztható
- preOp tájékoztató letöltése
- preOp betegtájékoztató letöltése
Nutridrink Max
Napi adag 1 palack (300 ml), amely elosztandó 3 részre a nap során
- Energia: 720 kcal (2,4 kcal/ml), Fehérje: 29 g
- Betegséghez kapcsolódó malnutrició diétás ellátására
- Tápanyagtartalom szempontjábol teljes értékű speciális élelmiszer
- Kizárólagos táplálás esetén a napi adag 2-3 palack (6-9 részre elosztva)
- Nutridrink Max betegtájékoztató letöltése
Fortimel Diacare
Magas fehérjeszükséglet és szénhidrát anyagcserezavar esetén
- Glükóz anyagcserezavarban szenvedő betegek betegséghez kapcsolódó
malnutríciójának diétás ellátására - Fennálló diabetes mellitus, illetve a daganatellenes vagy szupportív kezelések mellékhatásaként fellépő szénhidrát anyagcserezavar esetén
- Fehérje: 20 g/palack (26 EN%)
- Fortimel DiaCare tájékoztató letöltése
Nutilis Powder sűrítőpor
Biztonságos megoldás DISZFÁGIÁS BETEGEI számára
- Amiláz rezisztens tulajdonságának köszönhetően biztonságossá teszi az ételek és italok nyelését
- Csökkenthető a félrenyelésekből adódó szövődményének kockázata
- Diszfágia kártya recepttel
- Nutilis tájékoztató letöltése
Szondatermék kiválasztása személyre szabottan, a fehérje- és az energiatartalom alapján
Nutrison Protein Intense
Kritikus állapotú, kiemelkedően magas fehérjeigényű, szondatáplált betegek számára
- A főbb nemzetközi iránymutatások alapján fejlesztve.
- A táplálásterápia teljes értékű fehérjét tartalmazó termékekkel való megkezdéséhez.
- Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
1890 kcal/nap [25,2 kcal/ttkg] - Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 150 g/nap [2,0 g/ttkg]
Nutrison Protein Advance
Metabolikus stresszhez kapcsolódó malnutríció esetén, szondatáplált betegek részére
- Teljes értékű, fogyasztásra kész, magas fehérje tartalmú, rostot tartalmazó szondatápszer.
- Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
1920 kcal/nap [25,6 kcal/ttkg] - Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 113 g/nap [1,5 g/ttkg]
Nutrison Protein Plus MF
Betegséghez kapcsolódó malnutríció diétás ellátására, a megnövekedett fehérjeigény biztosítására
- Magas fehérjetartalmú, tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű, fogyasztásra kész, rostot tartalmazó, szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer.
- Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
1920 kcal/nap [25,6 kcal/ttkg] - Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 95 g/nap [1,3 g/ttkg]
Nutrison Advanced Diason Energy High Protein
Betegséghez kapcsolódó malnutríció esetén diabetes mellitusos vagy hyperglikémiás betegek diétás ellátására, ahol magasabb energia és fehérje szükséges
- Energia – 1500 ml termékre vonatkozóan (kcal/nap)[kcal/ttkg]:
2250 kcal/nap [30,0 kcal/ttkg] - Fehérje – 1500 ml termékre vonatkozóan (g/nap) [g/ttkg]: 115 g/nap [1,5 g/ttkg]
Nutrison letölthető anyagok
Nutrison Intense - Táplálásfelépítés gyomorba (PDF)
Nutricia tanácsadás:
06-80-223-223
További kérdéseikkel forduljanak bizalommal közvetlenül a Nutricia kapcsolattartójukhoz, vagy írjanak központi irodánk munkatársainak!
Nutricia Otthonápoló és Tanácsadó Szolgálat:
munkanapokon 9-16 óra között,
ingyenesen hívható
06 80 223 223
E-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Danone Kft.
Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 680.
Központi telefonszám: 06 1 452 7770