Tegyünk együtt a minőségi táplálásterápiáért! 
Csatlakozzon az egynapos nemzetközi táplálási felméréshez!

nutritionDay 2024. november 14.

Egy vizsgálat, amellyel egyszerre mérheti fel és értékelheti a kórházi osztályán végzett klinikai táplálási tevékenységet és betegei tápláltsági állapotát. Saját eredményeiről ingyenes beszámolót kap és összehasonlíthatja azt a nemzetközi adatokkal.  A részvétel ingyenes.

✓ Anonimizált, egyszerűsített adatbevitel
✓ Táplálási és tápláltsági adatok a vizsgálat napján
✓ Kockázati tényezők és kimenetel
✓ Többparaméteres grafikus értékelés
✓ Táplálási minőségi mutatók
✓ Bizonyítvány

Hogyan tudok részt venni a felmérésben?

Amennyiben először vesz részt a felmérésben, előzetesen regisztrálnia kell a nutritionDay hivatalos honlapján, és kódokat kell igényelnie az alapellátásban minden egyes részt vevő praxishoz/kollégához, kórházak esetén minden kórházi osztályhoz/egységhez, otthonok esetén pedig minden résztvevő otthonhoz. A rendszer ezekhez automatikusan egyedi kódokat generál Önnek, hogy részt vehessenek a felmérésben.

Válassza ki az Ön számára releváns ellátástípust!

nutritionDay 2024
az alapellátásban

nutritionDay 2024
a kórházi osztályokon

nutritionDay 2024
az intenzív osztályokon

nutritionDay 2024
az otthonokban

nutritionDay 2024 az alapellátásban

Az alapellátásban történő felmérés 2 kérdőívből áll. Az elsőt a beteg tölti ki a váróteremben és 10 egyszerű feleletválasztós kérdésből áll. A másodikat a vizsgálatot végző orvos vagy asszisztense tölti ki (6 kérdés, 2 perc). Az utánkövetés 6 hónappal a nutritionDay után történik, a Beteg kimenetele formanyomtatvány segítségével.

Információgyűjtés folyamata az alapellátásban >>

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat 2023 

Beteg által kitöltendő kérdőív a nutritionDay napján 2023

Beteg kimenetelét követő kérdőív (6 hónappal a nutritionDay után)

Adatgyűjtés és kiértékelés
Az adatbázisból nem azonosíthatók a betegek. Minden beteghez egy számot rendelnek, így csak az orvosi rendelést végző orvos tudja azonosítani, hogy az egyes válaszok melyik beteghez tartoznak. Az összegyűjtött adatokat a vizsgálatban együttműködő orvosok őrzik, és csak az adatfeldolgozáshoz szükséges ideig tartják meg. Az adatok bekerülnek a nemzetközi nutritionDay adatbázisba, és további elemzésre kerülnek. Az eredmények begyűjtésére a kérdőívek szolgálnak. Nincs szükség diagnosztikai eszközre vagy beavatkozásra.

Az összes, kórházi osztályokkal kapcsolatos nDay magyar nyelvű tájékoztató és kérdőív elérhető itt »

nutritionDay 2024 a kórházi osztályokon

Fontos, hogy a nutritionDay-en az egységben jelen lévő összes beteget bevonják, hogy átfogó képet kapjanak az egységről. A 7 évesnél fiatalabb betegek nem vehetnek részt a kórházi felmérésben. A kórházi osztályokon Ön választhat, hogy a teljes SMART riportot szeretné alkalmazni vagy az nDay EXPRESS rövidített változatot mely kisebb munkaterheléssel jár.

Információgyűjtés folyamata a kórházi osztályokon – SMART >>

A SMART riporthoz a nutritionDay-en 4 kérdőívet kell kitölteni. Az osztály személyzete 2 kérdőívet tölt ki a betegek táplálásával és betegségeikkel kapcsolatban. A betegeknek 2 oldalt kell kitölteniük a táplálékbevitelükről, az étvágyukról és bármilyen súlyváltozásról:

1. a/b lap – Kórházi osztály kérdőív
1. c lap – Kórházi kérdőív
2. lap – A betegről kitöltendő kérdőív
3. lap – Beteglap – a beteg által kitöltendő

Onkológia betegek esetén javasoljuk, hogy opcionálisan használja az alábbi három, onkológiával kapcsolatos kérdőívet is:

1. lap onco – Kórházi kérdőív onkológia
2. lap onco – Onkológiai betegek adatlapja
3. lap onco – Onkológiai kérdőív betegeknek

A kórházi SMART riporttal kapcsolatos összes magyar nyelvű letölthető dokumentumot és magyarázatot ezen a linken éri el.

Információgyűjtés folyamata a kórházi osztályokon – EXPRESS >>

Az nDay EXPRESS riport egy rövidített változat mely kisebb munkaterheléssel jár. Kórházi egységének táplálási tevékenységeiről egy rövidebb, számszerűsített vissszajelzést ad.

nDay express – A kórházi osztály kérdőív
nDay express – A beteg adatlapja
nDay express – Beteglap – a beteg által kitöltendő
nDay express Kimeneti lap (30 nappal az nDay után)

A kórházi nDay EXPRESS riporttal kapcsolatos összes magyar nyelvű letölthető dokumentumot és magyarázatot ezen a linken éri el.

nutritionDay 2024 az intenzív osztályokon

Fontos, hogy az nutritionDay-en az egységben jelen lévő összes beteg szerepeljen, hogy átfogó képet kapjunk az egységről. Ismételje meg az adatgyűjtést a nutritionDay-t követő csütörtökönként mindaddig, amíg 21 beteg be nem kerül az osztálya auditjába. A nDay intenzív osztályos felméréshez 5 adatlap áll rendelkezésre, melyek angol nyelven érhetők el az alábbi lenyíló ablakban.

Információgyűjtés folyamata és adatlapok az intenzív osztályokon >>

Ne vegye fel kétszer ugyanazt a beteget. A 7 évesnél fiatalabb betegek nem vehetnek részt a kórházi felmérésben.

  1. Unit Sheet (ENG): a táplálkozással kapcsolatos szervezeti és strukturális információkat kéri be az osztályról. Ezt a kérdőívet osztályonként egyszer kell kitöltenie az egység személyzetének. (1 oldal egységenként – Időtartam 1×10 perc)
  2. Patient Medical Information Admission Day (ENG): a beteg állapotára (nem/kor/testsúly/magasság stb.), az intenzív osztályra való felvétel időpontjára és a felvételi napon mért laboratóriumi paraméterekre kérdez rá. Ezt a kérdőívet az osztály személyzetének kell kitöltenie. (Időtartam 10 perc/beteg)
  3. Patient Medical Information Actual Day (ENG): A kezelésre (inzulinterápia/antibiotikum-kezelés stb.) és az aktuális napi laboratóriumi paraméterekre vonatkozó kérdéseket tartalmazza. Ezt a kérdőívet az egység személyzetének kell kitöltenie. (Egy oldal – Időtartam 10 perc)
  4. Patient Nutrition (ENG): Az enterális és parenterális táplálkozással kapcsolatos kérdéseket tartalmazza, aparenteralis/enterális táplálás napjainak számáról, a tervezett napi kalóriamennyiségről és a beteg közérzetéről. Ezt a kérdőívet az egység személyzetének kell kitöltenie. (Egy oldal – Időtartam 15 perc)
  5. Outcome Evaluation (ENG): 60 nappal a táplálást követően újraértékeli a beteg kimenetelét (elbocsátás, még mindig kórházban, átszállítás, halál…). Ezt a kérdőívet 60 nappal a táplálkozási nap után az osztály személyzetének kell kitöltenie. (Időtartam betegenként 5 perc)

Az nutritionDay intenzív osztályos felméréshez tartozó angol nyelvű adatlapokat az alábbi linken is megtalálja.

nutritionDay 2024 az otthonokban

Fontos, hogy az nutritionDay-en az egységben jelen lévő összes beteg szerepeljen, hogy átfogó képet kapjunk az egységről. A nutritionDay-en 2 kérdőívet kell kitölteni. Az egység személyzete 1 kérdőívet tölt ki az egység felépítéséről és 1 kérdőívet a lakók jellemzőiről (életkor, nem, testsúly, magasság, betegségek és gyógyszerek), tápláltsági állapotukról és étkezési szokásaikról.

Információgyűjtés folyamata az otthonokban >>
  1. Egységlap: a táplálkozással kapcsolatos szervezeti és szerkezeti információkat kér az egységről. Ezt a kérdőívet osztályonként egyszer kell kitöltenie az egység személyzetének. (1 oldal egységenként – Időtartam 1×5 perc)
  2. Lakó leírása: általános jellemzők, betegségek, gondozási szint, mobilitás és a táplálékfelvétellel kapcsolatos korlátozások megkérdezése. Ezt a kérdőívet az egység személyzetének kell kitöltenie. (Időtartam 5 perc/lakó)
  3. Eredményértékelés: 6 hónappal a nDay után újraértékeli a rezidens eredményét (tartózkodási hely 6 hónap után, tényleges testsúly és kórházi tartózkodás). Ezt a kérdőívet 6 hónappal a táplálkozási nap után az egység személyzetének kell kitöltenie. (Időtartam 2 perc/lakó)

Az otthonokkal kapcsolatos nDay magyar nyelvű tájékoztatók és kérdőívek elérhetők ezen a linken is.

Alapellátás
Kórházi osztályok
Sebészet
Onkológia
Intenzív osztályok
Ápolási otthonok

Gyakori kérdések a nutritionDay kezdeményezésről

Mi a célja a nutritionDay nemzetközi kezdeményezésnek?

Nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a betegséghez társuló malnutricióra és a minőségi táplálásterápiára.

Mikor van a nutritionDay?

A nutritionDay egy 1 napos keresztmetszeti felmérés minden novemberben és az egyik legnagyobb nemzetközi adatbázis a kórházban ápolt betegek körében.

Mi történik a nutritionDay-en?

Egy előre kijelölt novemberi napon, kórházi osztályok, ápolási otthonok szerte a világon begyűjtik adataikat és feltöltik azokat az nDay nemzetközi adatbázisába.

Hogyan értesülhetek a felmérés eredményeiről?

A résztvevő osztályok ingyenes, grafikus összefoglalót kapnak saját adataikból és összehasonlíthatják azokat a nemzetközi referenciákkal. Az összefoglaló minőségi mutatókat is tartalmaz, amelyek segítenek a táplálási tevékenység értékelésében és ellenőrzésében.

A nutritionDay hivatalos honlapja:
www.nutritionday.org