Gyakran Ismételt kérdések az ENFit™-ről

Kérdése merült fel az ENFit™ konnektorokkal kapcsolatban? A leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat az alábbi oldalon találja.

További kérdése van?

KERESSEN MINKET!

Numil Kft.

Székhely:
1134 Budapest, Váci út 35.
Postacím:
1399 Budapest, Pf. 680.

Tel.: 06/1-452-7770
ÍRJON NEKÜNK!

 

 

 

ENFit™ általános információk

1. Mi az ENFit™?

Az ENFit™ az a márkanév, amely alatt az ISO 80369-3 szabványnak megfelelő csatlakozókat világszerte forgalomba fogják hozni az enterális eszközök beszállítói.

2. Mi a GEDSA?

A GEDSA a „Global Enteral Devices Supplier Association”, vagyis az Enterális Szerelékek Szállítóinak Egyesülete. Ez a beszállítók egy olyan világszintű csoportja, amely közösen összehangolja az enterális eszközök új ISO szabványnak megfelelő csatlakozóinak (ENFit™) bevezetésének időzítését és az átállás módját. További információkért, kérjük, látogasson el a stayconnected.orgés a gedsa.org weboldalakra.

3. Mely vállalatok vesznek részt az ENFit™ bevezetésében/tagjai a GEDSA-nak?

A GEDSA tagjai olyan jelentősebb (enterális) szondatáplálási és orvostechnikai eszközöket gyártó cégek, mint a Nutricia, a Fresenius, a Nestlé, az Abbott, a Kimberly Clark, a Covidien vagy a Vygon, valamint fecskendőgyártó cégek, mint a Becton Dickinson és a Bbraun. A teljes áttekintésért, kérjük, látogasson el a GEDSA weboldalára, a gedsa.org-ra.

4. Az enterális tápszerek beadására szolgáló rendszerek mely részét érinti az ENFit™?

Az ENFit™ az alábbi alkatrészeket foglalja magába:

  • Táplálószerelékek (csak a táplálószerelék és a szonda közötti csatlakozó, nem a tápszeres zacskó/palack és a táplálószerelék közötti)
  • Szondák (csatlakozó a táplálószerelék felé)
  • Gyógyszeradagoló csatlakozó (fecskendők csatlakoztatására való csatlakozó)
  • Fecskendők (csatlakozók a szonda és a gyógyszeradagoló csatlakozó felé)
5. Miért van szükség az ENFit™-re?

Az (ENFit™ néven forgalmazott) ISO 80369-3 végső célja csökkentetni a vezetékek téves csatlakoztatásának esélyét az enterális táplálórendszer és az IV (intravénás) vagy Luer-lockos beadórendszerek között.

6. Mi köze van az ENFit™-nek az ENLockhoz?

Az ENLock egy úgynevezett „ipari szabvány” volt, melyet elsősorban az EU-ban vezettek be. Az ENFit™ egy ISO szabványnak megfelelő csatlakozó lesz, amelyet az iparban világszerte bevezetnek majd. Az ENLockot 2012-ben vezették be egy biztonságosabb alternatívaként, és egészen az ISO 80369-3 2016-os megjelenéséig szolgált átmeneti megoldásként.

Nutricia ENFit™ bevezetés részletei

1. Mikor és hogyan vezette be a piacra a Nutricia az ENFit™-et?

A Nutricia az első olyan vállalatok egyike volt, aki az ENFit™-et bevezette a piacra. A cseh, szlovák és magyar piacokon az ENFit™-et 2015 második felében vezettük be. 2015 óta elindult az átállási időszak, amely során a szerelékeket (beleértve a gyógyszeradagoló csatlakozókat is) mind ENFit™, mind ENFit™ átmeneti csatlakozókkal felszereltük. Bevezetésre kerültek az ENFit™ csatlakozós fecskendők is. 2017 óta minden fecskendő, tubus és szerelék elérhető ENFit™ csatlakozóval.

2. Miben tért el az átállási időszak a jelenlegi helyzettől?

Az átállási időszak 2015 második felétől indult és nagyjából egy évig tartott.

A legfőbb különbség az volt, hogy az átálláshoz való táplálószerelékhez 2 adaptert mellékeltünk, egyet a gyógyszeradagoló csatlakozóhoz, egyet pedig a táplálószerelék végére. Ezáltal a táplálószerelék kompatibilis volt az aktuális/régebbi szondákkal és fecskendőkkel, valamint az új ENFit™ szondákkal és fecskendőkkel egyaránt.

3. Mi történt az átmeneti időszak után?

Az átmeneti időszak végét követően kerültek piacra a végleges szerelékek (átmeneti csatlakozó nélkül). Az átmeneti szerelékek mind értékesítésre kerültek, és már nem részei a kínálatnak. Az ENFit™ fecskendőket és ENFit™ szondákat ekkorra már bevezettük. Az átmeneti adapterek még hosszabb ideig elérhetőek lesznek pótalkatrészként a kompatibilitási problémák elkerülése érdekében.

4. Minden táplálószerelékre ENFit™ kerül?

Igen, a Nutricia és a többi GEDSA partner minden enterális táplálószerelékét ENFit™ kompatibilisre fogja cserélni.

5. Minden szonda ENFit™-tel lesz ellátva?

Igen, a Nutricia és a többi GEDSA partner minden enterális szondáját ENFit™ kompatibilisre fogja cserélni.

6. A tartályok és a Nutrison/tápszeres zacskók/palackok is ENFit™-tel lesznek ellátva?

Nem, a tartályok és a zacskók kívül esnek az ENFit™ szabvány hatókörén.

7. Mikor vezetik be a konkurens cégek az ENFit™-et a piacra?

A GEDSA konzorciumhoz tartozó minden vállalat régiónként hasonló ütemezésben végzi a bevezetést.

ENFit™ a gyakorlatban (beleértve az adaptereket és a kompatibilitást)

1. Hogyan csatlakoztathatom az ENFit™-et más rendszerű enterális tápszer beadására szolgáló termékekhez?

A betegek biztonsága és az egészségügyi dolgozók gyorsabb és egyszerűbb munkája érdekében javasoljuk az ENFit™ használatát minden, enterális táplálást szolgáló eszköz esetében. Az ENFit™-tel felszerelt szondák, szerelékek és fecskendők könnyen egymáshoz csatlakoztathatók. Ha az ENFit™-et egyéb csatlakozórendszerhez kell csatlakoztatni, erre az esetre tartalmazza a kínálatunk az átálláshoz való csatlakozókat. A csatlakozók használatával kapcsolatos információkért látogasson el weboldalunkra: enfit.nutricia.hu

2. Melyik átmeneti csatlakozók lesznek elérhetőek?

A Nutricia termékportfóliójában 5 típusú csatlakozó lesz elérhető pótalkatrésznek való megvásárlásra. Ezek a csatlakozók biztosítják majd a más típusú enterális rendszerekhez való csatlakoztathatóságot. A csatlakozók használatával kapcsolatos információkért látogasson el weboldalunkra: enfit.nutricia.hu

3. A csatlakozók közül melyik volt a szabványos az átmeneti szerelékeken?

Az ENFit™ átmeneti készletekhez 2 adapter tartozik. Szabványosan 1 adapter a gyógyszeradagolási portra van rögzítve, 1 adapter pedig a táplálószerelék felé eső végre.

4. Hol találhatok még több információt az adapterekről?

Kérjük, nézze meg az adaptereket bemutató videókat a weblapon, vagy tekintse meg a termékportfóliót.